Novosti

Politika

Župan, prvi policajac i ratni zločinac zajedno na obljetnici "Osa"

Vladimir Milanković, osuđen za ratne zločine nad sisačkim Srbima, na obilježavanju obljetnice Specijalne jedinice policije "Osa" našao se rame uz rame sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i načelnikom lokalne PU Lukom Pešutom

Large milankovic  1

Vladimir Milanković (prvi lijevo), načelnik PU Luka Pešut (u sredini) i župan Ivan Celjak (zadnji desno) (foto Smz.hr)

Da se osobe osuđene za ratne zločine i u Hrvatskoj svrstava u red uvaženih građana, potvrdio je događaj koji se prošli ponedjeljak odigrao u Sisku. Naime, toga je dana, kod spomen-obilježja u bazi sisačke Interventne jedinice policije, obilježena 30. obljetnica osnivanja Specijalne postrojbe "Osa", a među istaknutim gostima bio je Vladimir Milanković, ratni zamjenik načelnika Policijske uprave Sisak i pravomoćno osuđeni za zločine počinjene nad sisačkim Srbima 1991. i 1992. godine.

Na obilježavanju, koje je organizirala lokalne udruga Specijalne jedinice policije, Milanković se našao u društvu sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom iz redova HDZ-a, a poginulim pripadnicima "Ose" poklonio se u policijskoj delegaciji, rame uz rame s Lukom Pešutom, aktualnim načelnikom Policijske uprave sisačko-moslavačke.

U Policijskoj upravi ignorirali su naš upit za očitovanjem o tom događaju, uz poruku da je načelnik Pešut u protokolu navedenog obilježavanja sudjelovao na poziv i u organizaciji spomenute udruge. Iz protokola župana Celjaka telefonski su nam pak poručili da je Milanković "odslužio svoju kaznu", uz molbu da sva dodatna pitanja pošaljemo pismeno. "Sisačko-moslavačka županija njeguje dobru suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, od kojih je Udruga SJP Osa jedna od najaktivnijih. Iz tih se razloga župan odazvao pozivu na obilježavanje ove vrijedne obljetnice. Župan Ivan Celjak je ovoj obilježbi nazočio kao uzvanik i nije, kao ni županijske službe, imao uvid u to tko će biti pozvan niti tko će se pozivu odazvati", stoji u odgovoru županovog ureda, uz isticanje niza zasluga pripadnika "Osa".

Podsjetimo, Vladimir Milanković je 2013. pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na osam godina zatvora, jer kao zamjenik načelnika PU sisačke Đure Brodarca, u razdoblju od srpnja 1991. do lipnja 1992., nije spriječio nezakonite nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje, zastrašivanje te fizičko i psihičko zlostavljanje Srba na širem području Siska i Banije. Naprotiv, navodi se u presudi, sprječavao je istrage zločina, "odobravao je nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja Srba, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve, odnosno 23 civila i jednog ratnog zarobljenika".

Presudom Vrhovnog suda od 10. lipnja 2014. potvrđena mu je presuda te mu je u istom navratu kazna preinačena u deset godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, 2018. pušten je na slobodu.

Pored Milankovića, za zločine se sumnjičilo Brodarca, koji je u ratnom Sisku slovio za gospodara života i smrti, te Dragu Bošnjaka, bivšeg pripadnika specijalne policijske jedinice Vukovi. Brodarac je 2011., prije izricanja presude preminuo, a Bošnjak je oslobođen svih optužbi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više