Novosti

Kronika

20. Сусрeти нa Бaниjи

Jубилaрну мaнифeстaциjу у Maлoм Грaдцу oбoгaтили су нaступи фoлклoрaшa Прoсвjeтиних пoдoдбoрa из Сискa, Koстajницe, Двoрa, Koрeницe и Maлoг Грaдцa, тe "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa" и KУД "Врeтeнo" из Риjeкe

Predzadnjeg dana jula u Malom Gradcu, u organizaciji tamošnjeg pododbora Prosvjete, održani su jubilarni 20. Susreti na Baniji. Manifestaciju je svojim nastupima obogatilo sedam ansambala; osim domaćina koji su Susrete otvorili igrama s Banije, a zaključili igrama iz Šumadije, svoja su umijeća pokazali folkloraši Prosvjetinih pododbora iz Siska, Kostajnice, Dvora i Korenice, te "Čuvari tradicije baranjskih Srba" i KUD "Vreteno" iz Rijeke uz voditeljsku ulogu Leone Marčinko.

Svi ansambli dobili su gromke aplauze publike, kao i pohvale Sisačko-moslavačke dožupanice Mirjane Oluić te zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića koji su u svojim govorima isticali veliku aktivnost pododbora i značaj održanja narodne tradicije Srba u ovom dijelu zemlje uz sve probleme s kojima se suočavaju.

- Susreti su održani na istom mjestu gdje su održani i prvi, ispred kuće koja je u međuvremenu postala vatrogasni dom. Razlog tome je što je dom kulture oštećen u potresu, pa je bilo praktičnije binu postaviti ovdje, rekla nam je predsjednica malogradačkog pododbora Željka Marčinko.

- Čak smo imali i pljusak i nevrijeme kao na prvim susretima, ali smo sada imali više sreće jer se ispadalo pred početak manifestacije, nakon čega je granulo sunce. Jedino što sada nemamo nestanke struje kao što smo ih imali na prvim Susretima. Podršku nam je svojim prisustvom pružio i Dejan Jeličić iz Glavnog odbora Prosvjete, a gradonačelnik Ivan Janković ispričao se zbog nedolaska jer je zbog kovida morao u izolaciju.

- Ove godine nastojala sam dati šansu nama susjednim pododborima s Banije, ali i pododboru u Korenici koji je ove godine, predstavljen dječjim ansamblom, nastupio prvi put, kazala je Željka Marčinko.

Dvorčani su se predstavili veteranskim ansamblom, nakon čega je četvoro njihovih članova otpjevalo više banijskih pjesama, što je razgalilo okupljene i dalo doprinos odličnoj atmosferi.

- Bilo je preko 300 ljudi, a plašila sam se da će ih biti manje, što zbog pljuska koji je pao prije Susreta, što zbog koncerta Mitra Mirića u Slavskom Polju, tako da sam izuzetno zadovoljna odzivom. Okupljanje ljudi još je značajnije jer nas je na Baniji iz brojnih razloga sve manje. Inače, malogradački pododbor je u dva mjeseca, između obilježavanja 20-godišnjice rada i Susreta na Baniji, imao deset nastupa širom zemlje, pa ćemo se u avgustu malo odmoriti, dok nas od septembra čekaju nova gostovanja, zaključila je Marčinko.

 

Klikom na naslovnu fotografiju možete pregledati fotogaleriju!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više