Novosti

Politika

24 godine za zločine u Dretelju

Sud BiH osudio je četvoro bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga na 24 godine zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine i vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine

Itnun1c3usa1gqpl49nj7uc97v8

Sud BiH osudio je četvoro bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na 24 godine zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine i vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine. Kako navodi Balkanska istraživačka reporterska mreža, Ivan Zelenika je osuđen na šest godina, Ivan Medić na sedam, Marina Grubišić-Fejzić na pet, a Edib Buljubašić na šest godina zatvora. Sud je utvrdio da su optuženi pripadnici HOS-a učestvovali u širokom sistematskom napadu na civile srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u vojnoj ambulanti u Mostaru i Dretelju, gdje su premlaćivani, seksualno zlostavljani, mučeni i odvođeni na prinudni rad.

Peti optuženi, Srećko Herceg, oslobođen je odgovornosti da je kao zamjenik zapovjednika logora Dretelj učestvovao u ovom sistemu zlostavljanja i to zato što ga, prema zaključku Sudskog vijeća, svjedoci nisu točno identificirali. Sudski proces u slučaju Dretelj ostao je pun rupa i nepoznanica. Sud je primjerice ustvrdio kako Tužiteljstvo nije dokazalo da HOS bio vojno krilo Hrvatske stranke prava, a i samoj predsjednici Sudskog vijeća ostalo je nejasno zašto se neki svjedoci koji su se pojavljivali pred sudom, poput Vinka Martinovića Štele, nisu našli na optuženičkoj klupi. ‘Vijeće primjećuje da je Vinko Martinović Štela bio pozvan kao svjedok, a u optužnici je označen učesnikom udruženog zločinačkog poduhvata… Jedna svjedokinja je poimenice nabrojala više ljudi koji su je silovali, a Tužilaštvo je procesuiralo samo jednu osobu’, rekla je Enida Hadžiomerović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više