Novosti

Društvo

Presuda za ubojstva civila iz vlaka smrti

Uoči tridesetogodišnjice zločina kada su Gojko Lukić i još trojica osoba iz vlaka u Štrpcima oteli i ubili 20 osoba nesrpske nacionalnosti konačno je donesena presuda

Large voz

S protesta nevladinih udruga zbog nedonošenja presude prošle godine (foto Miloš Tešić/ATAImages/PIXSELL)

Viši sud u Beogradu proglasio je krivim Gojka Lukića i još troje osoba za otmicu i ubojstva 20 osoba nesrpske nacionalnosti iz vlaka u stanici Štrpci 1993. godine. Riječ je o prvostupanjskoj presudi koja je donijeta uoči tridesetogodišnjice zločina napravljenog 27. februara. Za sudjelovanje u otmici i ubojstvu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata na po 10 godina zatvora osuđeni su Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac, dok je Dragana Đekić, maloljetna u vrijeme počinjenja zločina, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, saopćeno je iz Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Kazna koja produbljuje bol, kažu najbliži rođaci ubijenih, nepravična, preniska, kažu pravnici i promatrači. Osuđeni su uhapšeni 5. decembra 2014, a pušteni da se brane sa slobode marta 2015. godine..

Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić su 27. februara 1993. iz vlaka na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpci, u BiH na 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici državne oružane formacije Srbije “Osvetnici” učestvovali u otmici 20 putnika nesrpske nacionalnosti. Među njima bilo je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin tamne puti čiji identitet nije utvrđen. “Osvetnici” su formalno bili u sastavu Vojske Republike Srpske, ali je znatan dio ove jedinice opreman i naoružavan u Srbiji.

Otete putnike osuđeni su pretukli, a zatim u obližnjem selu ubili rafalima iz automatskog oružja i njihova tijela bacili u Drinu. Već tri decenije se u vezi sa ovim zločinom postavlja pitanje koje će ostati bez odgovora: zašto nisu procesuirani svi u koje se s razlogom sumnja da su saučesnici, čak i naredbodavci ovog zločina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više