>

novosti logo

A sada na sud

'Ja kao premijer ne mogu pozivati na građanski neposluh, ali mi poštujemo pijetet svake nedužne žrtve pa ćemo tako napraviti i u ovom slučaju', komentirao je premijer Milanović odluku o zabrani komemoriranja žrtava ustaškog terora

Necivilizacijska odluka Gradskog vijeća Gline, koje je praktički zabranilo komemoraciju srpskim civilima – žrtvama ustaškog terora iz 1941. na mjestu njihovog stradanja, našla se na Aktualnom satu Hrvatskog sabora u vidu pitanja koje je postavio zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

U obraćanju premijeru Milanoviću, Pupovac je podsjetio da je Gradsko vijeće Gline 21. oktobra, na prijedlog kluba HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i HSS-a, donijelo odluku kojom se zabranjuje komemoriranje na mjestu gdje je bila pravoslavna Crkva Rođenja presvete Bogorodice.

- Time se stvorila situaciju za koju ne znam da li da je nazovem sramotom, bezdušjem ili bezumljem. Možda je ovo pitanje za sve nas, a prije svega za predsjednike klubova koje sam spomenuo - rekao je.

Podsjetimo, u noći s 29. na 30. jul 1941. godine dvjestotinjak muškaraca je na silu iz Topuskog dovedeno u glinsku crkvu i tamo pobijeno hladnim oružjem. Također, s 3. na 4. avgusta blizu 800 ljudi s područja sreza Vrginmost dovedeno je na prevaru na pokrst i tamo pobijeno u dvije noći.

- Danas, nakon što je glinska vlast 1995. preimenovala Spomen dom u Hrvatski dom, Gradsko vijeće donosi odluku da se tamo ne smije komemorirati, rekao je Pupovac.

Milanović je u odgovoru pretpostavio da se Vijeće nacionalne manjine srpske zajednice obratilo Ministarstvu uprave. 

- Ono je prema proceduri dužno ocijeniti ustavnost i zakonitost takve odluke i obratiti se Ustavnom sudu, što pretpostavljam da će napraviti. Što se tiče samog političkog čina, slažemo se, ružno je i tužno jer su to stvari koje ne treba dovoditi u vezu sa hrvatskim narodom, nego sa zločincima koji su to radili za svoj račun i u svoje ime. I za to su neki prošli kažnjeno, a neki nekažnjeno. Ne vidim zašto bi se od toga bježalo i zašto bi se pred time zatvaralo oči. To mene kao Hrvata ne opterećuje, već treba opterećivati one koji su to počinili, a ti s današnjom Hrvatskom nemaju nikakve veze. Čak smo se i u Ustavu koji je donesen 1990. godine vrlo mudro i pametno ogradili od tog razdoblja - rekao je premijer.

- Ja kao premijer ne mogu pozivati na građanski neposluh, ali mi poštujemo pijetet svake nedužne žrtve pa ćemo tako napraviti i u ovom slučaju - dodao je.

Pupovac je naveo da u pitanju nije samo VSNM, već i činjenica da se aktom gradskih vlasti Gline krši članak 325. Kaznenog zakona koji svako negiranje ili značajno umanjivanje žrtava genocida smatra kaznenim djelom te se kažnjava kaznom zatvora do tri godine.

- Skidanje ploča s imenima žrtava, koja se nalazila na Spomen domu, od strane gradske vlasti 1995. godine po mom mišljenju potpada pod taj članak jasno, nedvosmisleno i nedvojbeno - kazao je te podsjetio i da su s 12. na 13. maja 1941. svi muškarci srpske nacionalnosti od 16 do 60 godina, koji su zatečeni u Glini, a u to vrijeme ih je bilo od 450 do 500, pobijeni.

Do sada su mediji uglavnom šutjeli o spomenutoj odluci gradskog vijeća Gline, iako su brojni nevladini aktivisti i javne ličnosti osudile takav postupak. Hoće li nakon Pupovčevog istupa biti govorljiviji?

1/2