Novosti

Društvo

Нoвa пoмoћ из Maђaрскe

Пoтрeпштинe зa пoрoдицe стрaдaлих у пoтрeсу пoдиjeљeнe су пo Вeликoм и Maлoм Грaдцу, Дрeнoвцу, Влaхoвићу и другим сeлимa

Large pecuj glina 16  1

Školske torbe za đake

Pečujska crkvena opština SPC i Pečujsko baranjsko srpsko udruženje, krajem avgusta ponovo su dostavili pomoć stradalima u potresu s područja Gline. Ovaj puta radilo se o punom kombiju neophodnih potrepština namijenjenim za petnaestak porodica iz sela oko Gline, a donatori su bile srpske manjinske samouprave iz svih dijelova Mađarske. I ta je pomoć rezultat intenzivnih kontakata između Srba s Banije i Pečuja od kojih je najnoviji bio organiziran tokom avgusta kad je u Pečuju boravila delegacija Banijki predvođena aktivisticom SNV-a Danijelom Kukolečom.

- Kad je delegacija boravila kod nas, razgovarali smo o položaju mještana Gline i nedovoljno brzoj obnovi njihovih sela, zbog čega su mnogi još u kontejnerima, pa smo ih pitali šta im treba. S obzirom na početak školske godine, za decu smo u kombiju doneli đačke torbe, sveske i školski pribor za crtanje, kućanske aparate, televizor, krevet i posteljinu. To smo podelili po Velikom i Malom Gradcu, Drenovcu, Vlahoviću i drugim selima - rekao nam je novinar i publicist Predrag Mandić koji je više puta učestvovao u akcijama pomoći. Istaknuo je da su u akciju bile uključene srpske manjinske samouprave iz Pečuja, Kalaza, Pomaza, Lovre i drugih mjesta, najavljujući da će pomoć stizati i ubuduće.

Veliko zadovoljstvo akcijom i zahvalnost izrazila je Danijela Kukoleča koja nam je rekla da je donacija stigla u prave ruke i u pravi čas.

– Svi su zadovoljni zbog pristigle pomoći, a pogotovo djeca i njihovi roditelji jer sada počinje nastava, rekla nam je i dodala da su srpske organizacije u Pečuju Banijcima uputile poziv za niz manifestacija ove jeseni. O daljnjoj suradnji bilo je riječi i na susretu delegacije iz Pečuja sa sisačko-moslavačkom dožupanicom Mirjanom Oluić i manjinskim aktivisticama koji je nakon raspodjele upriličen u Sisku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više