Novosti

Kronika

Буђeњe сjeћaњa

Прoмoциja књигe Mилaнa Двoрнићa у Српскoj читaoници у Moхaчу: aутoр књигe je двиje дeцeниje испитивao нajстaриje житeљe бaрaњских сeлa и прикупиo вриjeдну грaђу

Ycqi8m8syrgl2hmgrtrdh8da4jo

Promocija u Mohaču

U organizaciji Srpske samouprave grada Mohača (Mađarska), u Srpskoj čitaonici istog naselja predstavljena je knjiga Milana Dvornića iz Belog Manastira ‘Narodni običaji Srba u Baranji’. U kraćem uvodnom izlaganju dr. Predrag Mandić, predsjednik Pečujsko-baranjskog srpskog udruženja, kratko se osvrnuo na važnost te knjige za proučavanje tradicionalne kulture baranjskih Srba.

Autor Milan Dvornić govorio je o razlozima koji su ga naveli da se prihvati prikupljanja podataka o narodnim običajima Srba u Baranji, pogotovo što mu to nije struka. Njihovim proučavanjem do sada se niko nije bavio, niti postoje zapisi o njima. S obzirom da su običaji počeli nestajati nakon Drugog svjetskog rata, bilo je izvjesno da će s odlaskom najstarije generacije sve pasti u zaborav. Zato je tokom posljednje dvije decenije ispitivao najstarije žitelje baranjskih sela i prikupio vrijednu etnografsku građu koja je objavljena u ovoj knjizi. Od njih dvadeset, koji su mu svojim kazivanjima u tome pomogli, danas ih je svega četvero živih.

Knjiga sadrži opise narodnih običaja Srba u Baranji, a podijeljeni su u nekoliko poglavlja: Običaji životnog ciklusa (od rođenja, preko odrastanja i svadbe do smrti), Običaji uz neke poslove (oranje, sjetva, žetva, gruševina, svinjokolja, prelo i drugi) i Godišnji običaji (vezani uz pojedine hrišćanske praznike). Dao je i kraći prikaz običaja koji su se zadržali do danas. Posebnu vrijednost čine stare fotografije i reprodukcije autorovih slika s prikazima narodnih običaja jer one na slikovit način dopunjavaju pisanu građu. Štampanje ove knjige je, pored ostalih, pomogla i Srpska samouprava iz Mohača.

Predstavljanju knjige prisustvovali su pripadnici srpske i drugih zajednica koje žive u Mohaču i okolnim naseljima. Autorovo izlaganje pojedine je podstaklo da ispričaju svoja sjećanja iz djetinjstva o običajima u Mohaču, Lipovi i Bezedeku. Rukovoditeljica Srpske čitaonice u Mohaču i organizatorica ovog skupa Zorica Stepanov primijetila je da postoje mnoge sličnosti u narodnim običajima baranjskih Srba i običajima Srba iz banatskog sela Deska u okolini Segedina, koje pamti iz svog djetinjstva. Veče je nastavljeno u prijatnom druženju autora s prisutnim članovima Srpske samouprave.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više