Novosti

Politika

Abazović potvrdio da Crna Gora dobiva novu vladu

Ideja je da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali smo protiv izbora kada institucije ne funkcionišu, kazao je mandatar Dritan Abazović

Large abatozovic

Dritan Abazović, crnogorski mandatar (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Mandatar za sastav 43. Vlade Crne Gore Dritan Abazović, koji predstavlja u vili Gorica novu manjinsku vladu, obavijestio je Skupštinu da je Crna Gora spremna dobiti 43. Vladu koja će imati 29 ministara i četiri potpredsjednika.

"Ideja je da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali smo protiv izbora kada institucije ne funkcionišu. Sve je na poslanicima, na njima je da odluče kada će biti sjednica. Što se mene tiče, to može biti sutra, ali je praznik, pa je realnije da bude sljedeće sedmice", rekao je Abazović i dodao da su prioriteti nove vlade dogovor o izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija.

"Usklađivanje propisa iz oblasti pravosuđa sa Evropom i mišljenje Venecijanske komisije, izborna reforma, revizija u oblasti obrazovanja i kulture i preispitivanje kadrovskih rešenja. Preispitivanje svih dogovora svih prethodnih vlada. Dalja reforma službe bezbednosti", istaknuo je mandatar i rekao da kada je riječ o političkim prioritetima da su izgubili 42. vladu jer nije mogla da nađe zajednički jezik s poslanicima.

"Nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, uređenje odnosa sa vjerskim zajednicama. Nastavak reforme javne uprave, ravnomjeran regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska", rekao je Abazović.

On je dodao da će "ova vlada počivati na dva stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju. Očekujem podršku 46 poslanika jer nismo uspjeli da dođemo do 49", rekao je Abazović.

Objasnio je da to ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

"Tačno je da će vlada imati 20 ministara, ali će imati 18 resora, a ne 20, jer dva ministra nemaju resor. Imaće četiri potpredsjednika", rekao je Abazović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više