Novosti

Kratko & jasno

Stevo Muk: Vjerujem u dugoročnost vlade

Uprkos svim unutrašnjim razlikama i relativno tijesnoj većini u parlamentu, novoj crnogorskoj vladi predviđam relativno dug vijek trajanja, kaže Stevo Muk, predsjednik upravnog odbora Instituta Alternativa iz Podgorice

Large muk institut alternativa

(foto Institut Alternativa)

Crnogorska vlada je izmijenila Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Da li su ispunjeni zahtjevi SPC-a i očekujete li manje uplitanje Crkve u politički život?

Vlada je usvojila predlog izmjena Zakona koji je usvojila prethodna parlamentarna većina, a koji je izazvao višemjesečne masovne proteste. Suština izmjena je u uklanjanju spornih odredbi o načinu rješavanju imovinskih sporova države i vjerskih zajednica. Zahtjevi SPC-a su usvojeni na način da se svi imovinski sporovi rješavaju na redovnim sudovima u parničnom postupku. Data su obećanja o neuplitanju Crkve, tako da očekujem i priželjkujem jasnu liniju između crkvenih i državnih vlasti.

Koliko vam aktuelna Vlada ulijeva povjerenje, vjerujete li u njenu dugoročnost?

Vlada je izabrana u možda nikad težem trenutku. Crna Gora se suočava sa teškom ekonomskom i zdravstvenom krizom. Prva odluka nove vlade bila je odluka o novom zaduživanju kako bi se održala budžetska stabilnost. Cijeneći zvanične poruke diplomata, vlada ima snažnu podršku SAD-a i EU-a. Ipak, trebaće mnogo vještine i političke mudrosti da se izbore sa posljedicama ranijih pogrešnih političkih odluka, kao i tekućim izazovima. Osim formalne opozicije, većina partija koje su je podržale ima značajne rezerve prema novoj vladi. Uprkos svim unutrašnjim razlikama i relativno tijesnoj većini u parlamentu, vladi predviđam relativno dug vijek trajanja. Ova parlamentarna većina ima nekoliko izbornih ciljeva: pobjedu u Nikšiću i Podgorici, na izborima 2021. odnosno 2022. i stvaranje uslova za fer predsjedničke i parlamentarne izbore. Moguće da će ova vlada opstati do predsjedničkih izbora 2023. Do tada se može desiti i rekonstrukcija, ali sumnjam da je parlamentarnoj većini u interesu da ide na nove izbore, a da prethodni posao nije dovršen.

Kako vidite ulogu Dritana Abazovića?

Abazović je uspio da hrabro pređe političku liniju koja je posljednjih 15 godina bila brana demokratskim promjenama. Odupro se pritiscima da promijeni odluku i pozivima da podrži Đukanovića. Presudno je doprinio da se održi prozapadni kurs nove vlade. Preuzeo je odgovornu ulogu potpredsjednika za sektor bezbjednosti. Ne treba ga ni slaviti, ni unaprijed osuđivati. Treba mu dati šansu i vrijeme da pokaže koliko stvarno hoće i može.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više