Novosti

Kratko & jasno

Aleksandra Vukčević: U fokusu su nam mladi

Važno nam je da kroz rad Informaciono-dokumentacionog centar upoznamo javnost sa ratnim zločinima u koje je Crna Gora bila umiješana 1990-ih, ali i da pomognemo tužilaštvu u ponovnom otvaranju istraga. Primarno su nam u fokusu mladi među kojima je često prisutan stav "naši – njihovi", govori aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava

Large 4mini internacionala

Aleksandra Vukčević

U suradnji Skupštine Crne Gore i Inicijative mladih za ljudska prava u Podgorici je nedavno otvoren Informaciono-dokumentacioni centar (ICD). Čime će se on baviti?

Ideja za osnivanje ICD-a stara je oko 20 godina, a sada su se konačno stekli uslovi za njenu realizaciju. Centar će se baviti prikupljanjem kako štampane tako i elektronske, audio i video-građe vezane uz ratne zločine počinjene tokom 1990-ih. Takođe, Centar će biti otvoren za sve posjetioce, a naročito su dobrodošli novinari, studenti, istraživači i svi oni kojima može poslužiti naša građa za radove i istraživanja. Naravno, materijale takođe mogu koristiti i nadležni iz tužilaštva u slučajevima procesuiranja ratnih zločina.

Kako ocjenjujete dosadašnje napore Crne Gore u suočavanju s prošlošću, gdje je do sada održano osam suđenja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH i na Kosovu?

Crna Gora je uradila jako malo na polju suočavanja sa prošlošću. Kao i tokom prethodnih godina, i ove je Evropska komisija stavila akcenat na taj problem. U najnovijem izvještaju za Crnu Goru navodi se da se sudske odluke sadržale krupne nedostatke u pogledu primjene međunarodnog humanitarnog prava, ali i to da nije bilo podignutih optužnica na osnovu komandne odgovornosti, saizvršilaštva i pomoći učiniocu. Već smo ukazivali na pasivnost tužilaštva prema tim zločinima, kao i da ono u slučajevima Bukovica, Deportacije, Kaluđerski laz i Morinj nije sprovelo hitne, nezavisne i djelotvorne istrage.

Vaša organizacija je ranije prikupljala materijale koji se odnose na ulogu Crne Gore u prošlim ratovima. Na koji način će ICD pridonijeti rasvjetljavanju njene uloge?

Nama je jako važno da kroz rad Centra upoznamo javnost sa ratnim zločinima u koje je Crna Gora bila umiješana, ali i da, koliko je to u našoj mogućnosti, pomognemo tužilaštvu u ponovnom otvaranju istraga. Primarno su nam u fokusu mladi, i to zbog malog broja njima dostupnih informacija koje su pod znakom pitanja jer ih dobijaju od roditelja ili okruženja. Među njima je često prisutan stav "naši – njihovi", bez da je zasnovan na činjenicama kroz sudski utvrđene istine. Nažalost, takvih informacija nema u našem obrazovnom programu. Jedna od važnijih ciljnih grupa su nam studenti pravnih fakulteta, koji su u našim istraživanjima koja su se ticala poznavanja ratnih zločina pokazali jako niski stepen znanja, ali i da nemaju dovoljno interesovanja za te teme..

Članovi Savjeta koji su osnovali IDC-a su takođe ljudi koji su se godinama zalagali za suočavanje s prošlošću i od njih očekujemo isti angažman u narednom periodu. To su: Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse, Nebojša Vučinić, bivši sudija Crne Gore Suda za ljudska prava i profesor Pravnog fakulteta, Aneta Spaić, dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Rifat Rastoder, publicist i Slavica Brajović, šefica dopisništva Radio Slobodna evropa u Podgorici.

Hoće li ICD surađivati s organizacijama i tijelima javne vlasti u drugim državama?

Svakako da ćemo biti otvoreni za saradnju sa državnim tužilaštvima iz regiona, nevladinim organizacijama, ali i onima na međunarodnom nivou. Već sad je ostvarena saradnja sa Rezidualnim mehanizmom za bivšu Jugoslaviju, i to u pogledu prikupljanja dokumentacije, edukacije novinara i NVO aktivista.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više