Novosti

Intervju

Ana Vračar: Otuđenje zdravstva

Članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID): Dosad provedene reforme rezultirale su sustavom koji je otuđen od većeg dijela stanovništva i manje dostupan pacijentima

485teobupu3e384zbgzrz84cpab

Ana Vračar

Kakve su moguće posljedice ako bude usvojen prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je krajem lipnja Vlada uputila u saborsku proceduru, a koji potiče daljnji proces komercijalizacije i privatizacije javnog sustava?

Zakonom se ne predlaže ništa radikalno novo u odnosu na prethodne. Sve odredbe logičan su nastavak prethodnih promjena. Naravno, one zbog toga nisu manje štetne: dosad provedene reforme rezultirale su sustavom koji je otuđen od većeg dijela stanovništva i manje dostupan pacijentima. Isto tako, upravljanje resursima u zdravstvu, čak i onima koji su nominalno još uvijek javni, ovisi o volji izuzetno male skupine ljudi. Sadržaj novog zakona omogućuje da se ti trendovi nastave, ali i da se pružanje zdravstvene zaštite eksplicitno počne povezivati s ostvarivanjem profita. Nešto slično se događa recimo naglašavanjem zdravstvenog turizma.

Hoće li se pogoršati radni uvjeti u zdravstvenom sustavu?

Za pretpostaviti je da će promjene radnih uvjeta nastaviti istim smjerom kao do sada. Iskustvo sestrinskog kadra pokazuje kako radnička prava zdravstvenih radnika brzo mogu biti smanjena ako se prepuste na volju pojedinim poslodavcima. Iako prava medicinskih sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti financiranoj iz sredstava HZZO-a formalno ovise o granskom kolektivnom ugovoru, u praksi ona variraju ovisno o pojedinim koncesionarima u čijim ambulantama rade. Sustav privatnih ordinacija vrlo nas lako može odvesti korak dalje prema formalnom isključivanju ove skupine medicinskih sestara iz prava koja se pregovaraju na razini sektora zdravstva. To bi negativno utjecalo na materijalna prava, ali i na mogućnost sindikalnog organiziranja.

Koliko je važno da se demokratizira upravljanje zdravstvenim sustavom?

Kada bi postojali mehanizmi koji bi svima omogućili upoznavanje barem s osnovama funkcioniranja zdravstvenog sustava, bilo bi puno teže na ovaj način predlagati propise ovakvog sadržaja. Činjenica da je tijekom javne rasprave na prijedlog Zakona pristigao velik broj primjedbi pokazuje kako postoji interes za smjer u kojem se razvija pružanje zdravstvene zaštite. Ipak, ako taj interes želimo realizirati izvan platforme e-Savjetovanja, potrebno je uvođenje zdravstvene edukacije na različitim razinama: kroz direktni kontakt medicinskih radnica i pacijenata, u zdravstvenim i obrazovnim institucijama itd.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više