Novosti

Kronika

Antifašisti u Turčinu

Posjećen je spomenik podignut u čast partizanskim ustanicima iz 1941.

Large 8

Varaždinski antifašisti

U čast Dana antifašističkog ustanka, nekadašnjeg praznika bivše države, delegacija antifašističke udruge iz Varaždinske županije (ZUABA), zajedno s predstavnicima lokalne vlasti Opštine Kneginec i saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vupora (SDP) obišla je spomenik posvećen partizanskim borcima podignut kod zagorskog sela Turčin.

Ovaj spomenik ustanku djelo je akademskog kipara Pavla Vojkovića, a nakon Drugog svjetskog rata podignut je u čast organizatoru ustanka partizanskom borcu, komunistu Karlu Mrazoviću i još petorici njegovih drugova. Veliko historijsko djelo ustanka simbolički predstavljaju pet betonskih stolica i jedan stol na kojem se nalazi spomen-ploča. Spomen-obilježje kod kojeg su varaždinski antifašisti položili vijence i održali prigodne govore evocirajući tako sjećanje na taj važni antifašistički jubilej, danas je nažalost u lošem stanju. Uz to što se okoliš rijetko održava, razbijena je i spomenuta ploča na stolu koja nitko nije popravio.

- U nedjelju, 28. lipnja 1941., petero naprednih Varaždinaca predvođeno Karlom Mrazovićem Gašparom, sastalo se u šumi kod sela Turčin i donijelo odluku o podizanju ustanka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Iste večeri krenula je akcija raspačavanja letaka i pripreme diverzija na željezničkoj pruzi Varaždin-Koprivnica. Tog događaja prisjetili smo se kada smo obišli povijesno mjesto i Vojkovićev spomenik ustanku; skulpturu stola i pet stolica za pet ustanika - rekao je događaju ustanka Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije koji je upozorio i na neodržavanje spomenika.

Okupljene su također pozdravili Marko Brezovec, predsjednik, i Vjeran Vitez, potpredsjednik Općinskog vijeća Opštine Kneginec. Govorila je i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, zahvalivši na pozivu. Ona je istaknula je da je važno prisjećati se povijesnih događaja našeg zavičaja, ali da cvijeće i počast nisu dovoljni, da ovdje treba dovoditi i djecu iz kneginečke škole na satove povijesti.

- Spomenik je u tužnom stanju, zaklanja ga grmlje, neoznačen je. Ploča na stolu napukla, natpisi su nečitki. Pavle Vojković kojem je nedavno bio rođendan, plakao bi nad njim - istaknula je Vupor. Nakon Turčina, delegacija ZUABA-e posjetila je mjesno groblje te cvijećem i minutom šutnje odala počast stradalim borcima iz Kneginca i okolice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više