Novosti

Društvo

Antifašistički Vjesnik predstavlja filmove Nenada Puhovskog

Filmove "Paviljon 22" i "Lora - svjedočanstva" moguće je besplatno pogledati od 16. do 20. prosinca, dok će panel rasprava s redateljem i scenaristom Nenadom Puhovskim te novinarom i publicistom Jerkom Bakotinom, biti održana 17. prosinca, u 18 sati

Large 131529469 2722655977986437 3179505663179201906 o

Povodom događanja koja su obilježila prosinac 1991. i zločina koje su počinili tzv. Merčepovci, Antifašistički Vjesnik s drugarskom organizacijom Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) i u suradnji s produkcijskom kućom nezavisnog dokumentarnog filma "Factum", organizira besplatno gledanja filmova "Paviljon 22" i "Lora – svjedočanstva", koji tematiziraju prečesto prešućena djelovanja protiv ne-Hrvata, najčešće Srba, tokom mučnih devedesetih godina.

Filmove je moguće pogledati od 16. do 20. prosinca. Filmu "Paviljon 22", koji se bavi događajima u ozloglašenom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu 1991. godine, moguće je pristupiti na ovom linku. Film "Lora – svjedočanstva", o zatvoru smještenom u splitskoj ratnoj luci kroz koji je od 1992. do 1996. prošlo više od 1000 zatvorenika iz Splita, Dalmacije, ali i tadašnje Jugoslavije, moguće je pogledati na ovom linku. Upute za pristup filmovima su sljedeće: Promo kod za besplatno gledanje je FACTUM91, a nakon što odaberete film potrebno je upisati kôd: FACTUM91 prije kupnje, kako biste ga pogledali besplatno (klik na film → rent → apply promo code → FACTUM91 → apply → continue → watch now!)

Istim povodom, u četvrtak, 17. prosinca, s početkom u 18 sati, organiziran je razgovor s redateljem i scenaristom Nenadom Puhovskim, novinarom i publicistom Jerkom Bakotinom, koji će voditi Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), a tokom kojeg će se raspravljati o filmovima, njihovom nastanku i percepciji, događajima tokom devedesetih, širenju propagande i straha protiv pripadnika srpske narodnosti, te motivaciji za snimanje filmova. Ova panel rasprava odvijat će se preko Facebook stranice Antifašistički vjesnik i direktno preko platforme Zoom na ovom linku, gdje je za sudjelovanje potrebna prethodna registracija.

S obzirom da je glavni fokus rada Antifašističkog vjesnika borba protiv historijskog revizionizma, ukazivanje na neoustaško i fašističko djelovanje te rad na očuvanju sjećanja na Narodnooslobodilački pokret, a kritičko sagledavanje devedesetih nerazdvojiv je dio borbe protiv historijskog revizionizma, u ovoj ediciji pod nazivom "Devedesete" bavit će se porastom nacionalizama na jugoslavenskom prostoru i ratnim zločinima počinjenim u njihovo ime, ekonomskom devastacijom praćenom ideološkim radom na rehabilitaciji ustaštva, četništva te nasljeđem tuđmanizma.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više