Novosti

Politika

Antifašizam je moj izbor + FOTOGALERIJA

Protestni skup protiv promjene imena Trga maršala Tita: ‘Antifašizam danas je borba za jednakost i dostojanstveniji život svih građana u socijalno pravednoj državi i od te borbe nećemo odustati’, poručio je Vili Matula

Nekoliko stotina ljudi svih uzrasta okupilo se u ponedjeljak, 28. avgusta uvečer na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu kako bi protestiralo zbog najavljene promjene imena Trga maršala Tita, ali i protiv sve većeg historijskog revizionizma i ekstremnog desničarenja u Hrvatskoj. Protest pod nazivom ‘Antifašizam je moj izbor’ organizirala je istoimena demokratska inicijativa koju čini više stranaka, nevladinih organizacija, predstavnika nacionalnih manjina, kao i brojnih umjetnika i pojedinaca.

Nakon pjevanja revolucionarne pjesme ‘Bilećanke’, okupljenim Zagrepčanima i njihovim gostima iz Istre obratili su se voditelji programa Urša Raukar i Vili Matula.

- Zagreb je danas nepokoreni grad i takav će ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu gradonačelnika pokušava izbrisati antifašističko nasljeđe. Gradonačelnik Milan Bandić se bavi političkom trgovinom kako bi ostao na vlasti, ali građani to znaju i pamte. Antifašizam je upisan u Ustav Republike Hrvatske - poručili su.

Okupljenima se obratila aktivistica Sandra Benčić, glasno se usprotivivši trgovinskim sporazumima Bandića i ekstremne desnice.

- Vjerujem da su građani ti koji trebaju otvarati dijalog, kako bismo sami odlučivali o imenima trgova i ulica. Ne želim živjeti u zemlji u kojoj vlada i premijer toleriraju fašistička obilježja na mjestima pijeteta kao što je Jasenovac. Želim živjeti u zemlji gdje nitko nema pravo da svoja politička opredjeljenja nameće drugima - rekla je Sandra Benčić.

Student Jakov Kolak se zapitao kako mladi da njeguju antifašizam kad se zadnjih dvadeset godina on zatire u javnosti.

- Mladi nisu neaktivni zato što su sebični i nepogovorni, nego zato što za njihov angažman ne postoje uvjeti, jer se moraju boriti za svoju egzistenciju. Nametanjem teze kako su svi međusobno konkurentni, zatire se ideja solidarnosti u društvu, a politika i veliki mediji, koji ne zastupaju interese građana, krivi su za medijski mrak u zemlji. Politički rad mladih sveden je na volontiranje u malom broju organizacija i to uglavnom u Zagrebu. Potrebno nam je svima dostupno obrazovanje zasnovano na antifašističkim vrijednostima, institucionalni okvir za političko organiziranje, kao i promjena radnog zakonodavstva u korist zaposlenih - rekao je Kolak i naglasio: ‘Ne želimo natrag; ili antifašizam ili barbarizam!’.

Voditelji su iznosili činjenice da Titovo ime nose ulice i gradovi širom svijeta, pa čak i da jedan asteroid, otkriven 1939. godine, nosi ime Tito 1550. Publika je sve pratila masovnim skandiranjem: ‘Tito! Tito! Tito!’. No, podsjetili su kako su u Zagrebu dosad promijenjena imena 474 ulice i trga vezanih za antifašizam, te da je u Hrvatskoj uništeno 3.000 spomenika antifašističkoj borbi.

Urša Raukar je podsjetila da je Bandić u prijedlogu za preimenovanje rekao da ‘imena trgova i ulica moraju nositi oni čija imena nisu ukaljana u ratu i poraću’, te navela kako ga ‘okaljano ime nije smetalo kad je ušao u Titovu partiju i time počeo svoju plodnu političku karijeru’.

- Ako izgubimo Titov trg, što će biti sa umjetnicima antifašistima Ivanom Goranom Kovačićem ili Vladimirom Nazorom, koji također imaju svoje ulice? - upitao je režiser Ivica Buljan i dodao da se ovim promjenama imena pokušava narodu izbrisati sjećanje, a narod koji nema sjećanje ne može graditi budućnost.

Psihologinja Mirjana Krizmanić podsjetila je na besplatno školovanje, zdravstvo i druge prednosti koje su postojale u socijalizmu.

- Mladi danas ne znaju za aktivnosti koje smo nekoć imali, jer danas za sve što želite da vam djeca nauče morate to i platiti. A nekoć su studenti nama pionirima besplatno poslije nastave držali predavanja iz glume, crtanja, stranih jezika plesa, šaha i drugog. Osim besplatnog školovanja, tada smo imali i besplatno zdravstveno osiguranje. Cijelog radnog vijeka imala sam jednaku plaću kao i muškarci, koji su radili na istom radnom mjestu, dok su danas žene za isti posao i 20 posto manje plaćene. Za razliku od danas, nekada se nije moglo prepisivati i kupovati ispite i diplome. Sada smo u svemu postali nazadni - rekla je Mirjana Krizmanić.

- Nama u Istri Tito je vratio naša prava imena i naš jezik. Mi znamo što nam je Tito omogućio - rekla je nekadašnja skojevka Đulija Dušić iz Rovinja.

Za kraj, Vili Matula je poručio da od borbe antifašizam neće odustati, jer ‘antifašizam danas je borba za jednakost i dostojanstveniji život svih građana u socijalno pravednoj državi’. Na kraju programa dio poeme ‘Jama’, Ivana Gorana Kovačića, pročitala je glumica Anja Matković, nakon čega je Miki Solus otpjevao i na gitari odsvirao ‘Za dom spremni - NISMO!’, a potom je zasvirao i bend ‘U pol devet kod SABA-e’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više