Novosti

Politika

António Costa ponovo portugalski premijer

Socijalističkoj partiji, stranci lijevoga centra, povjerenje je iskazalo preko 2,2 milijuna birača čime su omogućili premijeru Costi da sa 117 od 230 parlamentarnih mandata ponovo formira vladu i ima stabilnu većinu iduće četiri godine

Large costa

António Costa (foto Pedro Fiuza/ XINHUA)

Na nedjeljnim je prijevremenim parlamentarnim izborima u Portugalu António Costa, dosadašnji premijer, osvojio 41,7% glasova i tako postigao natpolovičnu većinu u parlamentu.

PS-u (Partido socialista, Socijalistička partija), stranci lijevoga centra, povjerenje je iskazalo preko 2,2 milijuna birača čime su omogućili premijeru Costi da sa 117 od 230 parlamentarnih mandata ponovo formira vladu i ima stabilnu većinu iduće četiri godine.

Najjaču opozicijsku skupinu tvorit će PSD (Partido Socialdemocrata, Socijaldemokratska partija), stranka desnoga centra, koja se izborila za 71 mandat. Rui Rio, njezin čelnik, najavio je da će staviti mandat na raspolaganje.

Snažan prodor ekstremne desnice u parlament također je obilježio ove izbora: stranka Chega (Dosta) osvojila je 12 mandata, 11 više nego što je imala do sada. Ostale stranke s lijeve strane spektra, ponajprije BE (Bloco de Esquerda, Lijevi blok) i PCP (Partido Comunista Português, Portugalska komunistička partija), koje su u listopadu pridonijele da padne vlada, veliki su gubitnici prijevremenih izbora. S ukupno 11 mandata (20 manje nego do sada), neće moći odlučnije utjecati na vladinu politiku.

CDS (Centro Democrático Social, Demokratski socijalni centar), treća povijesna stranka portugalske demokracije nakon Revolucije karanfila, desne orijentacije, ispala je iz parlamenta i vjerojatno i s političke scene.

Prijevremene su izbore u listopadu izazvali Lijevi blok i komunisti, odbijanjem da podrže budžet koji su predložili socijalisti, s kojima su bili u neformalnoj koaliciji od izbora 2019. godine, uz obrazloženje da prijedlog ne vodi dovoljno računa o izdvajanjima za socijalne politike i povišenje plaća.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više