Novosti

Svijet

Portugal dobiva manjinsku vladu

Novu portugalsku vladu s manjinskom podrškom sastavlja Luís Montenegro koji nije htio koalirati s desnim ekstremistima

Large lu%c3%ads montenegro  40.%c2%ba congresso do psd 2022

Luís Montenegro (foto Wikimedia)

Dana 20. ožujka, deset dana nakon glasanja u zemlji, prebrojeni su i glasovi pristigli iz portugalske dijaspore, odnosno iz dvije inozemne izborne jedinice koje daju po dva mandata za četiri zastupnika u Skupštini Republike, zajamčena Ustavom za dijasporu. Jedna obuhvaća europske birače, a druga izvaneuropske. Toliko je vremena potrebno da stignu i budu prebrojani glasovi stigli iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, gdje birači mogu glasati osobno, ali i dostaviti poštom svoj izborni listić.

Nakon kompletiranja rezultata, mandatar za sastav vlade je Luís Montenegro, čelnik Socijaldemokratske partije (PSD, desni centar). Predsjednik Republike Marcelo Rebelo de Sousa, porijeklom iz iste političke obitelji, povjerio mu je mandat nakon ponoći, kako bi Montenegro stigao narednoga jutra na sjednicu Europskoga vijeća. PSD je član Europske pučke stranke i požurio je u Bruxelles da se upozna s ostalim stranačkim drugovima i uđe u dogovore za naredne europske izbore početkom lipnja.

Montenegro je pravnik, ima 51 godinu, iskusan je parlamentarac. Sastav vlade objavit će u srijedu 27., a vlada bi trebala stupiti na dužnost 2. travnja.

Manjinska vlada PSD-a imat će sigurnu podršku 80 zastupnika, izabranih nakon osvojenih 28,8 posto glasova, od ukupno 230 zastupnika novoga saziva. Daleko je to od većine koju čini 116 zastupnika, no Montenegro kaže da je spreman voditi manjinsku vladu i da je uvjeren u njezin uspjeh. U prvoj je izjavi još jednom ponovio da ne dolazi u obzir da s ekstremnom desnicom sklopi bilo kakav dogovor i da Chega ("Dosta") neće ni na koji način ući u vlast.

Još uvijek tehnički premijer, António Costa, donedavni čelnik Socijalističke partije (PS, lijevi centar), koji bio je na vlasti od studenoga 2015. godine, čestitao mu je na imenovanju, kao i Pedro Nuno Santos, Costin nasljednik na čelu PS-a i novi vođa opozicije u parlamentu. Socijalistički klub, koji je osvojio 28 posto glasova, okupljat će 78 zastupnika i biti u opoziciji, premda će podržati formiranje vlade i rebalans budžeta, ali isključivo namjenski, za povećanje plaća u trima sektorima javnih i državnih službenika čije plaće zaostaju.

U posljednjim je izbornim ciklusima rezultat obično bio takav da su portugalski europski emigranti dodjeljivali svoje glasove Socijalističkoj partiji, a izvaneuropski, gdje brojčano dominiraju oni u Brazilu, PSD-u ili njihovim koalicijama.

Na ovim je izborima Chega (ekstremna desnica) i u inozemstvu dakle potvrdio iznenađujući rezultat koji je postigao u zemlji, osvojivši još jedan mandat u Europi i drugi u ostatku svijeta, učetverostručivši broj zastupnika u odnosu na prošle izbore, kad je imao 12 mandata. S osvojenih 18,1 posto glasova ovoga puta, dobio je 50 mandata.

Od njegovih mandata dva su stečena u inozemstvu (ostala dva inozemna mandata podijelili su PS i PSD). Chega je protestna stranka koja je nastala i osnovana na antiimigrantskoj retorici uperenoj protiv Brazilaca, Nepalaca, Pakistanaca, Indijaca i drugih koji u Portugalu marljivo popunjavaju nedostatak domaće radne snage, prvenstveno u građevinarstvu i poljoprivredi. Stranka potom nije dodala niti ima ikakav pozitivan programski sadržaj, osim što se istakla svojim rasističkim, ksenofobnim, homofobnim, mačističkim i uopće nedemokratskim iskazima. A dobila je i dakako spremno prihvatila još dva mandata koji su joj dali portugalski emigranti u svijetu. Očito joj ne smeta da su u tim zemljama Portugalci imigranti i manjina.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više