Novosti

Kratko & jasno

Želimir Brala: Portugal pred neizvjesnim izborima

Portugalski premijer Antonio Costa je izjavio da će na izborima Socijalistička partija (PS) dobiti "pojačanu većinu", no pitanje je je li to realno, kaže bivši veleposlanik Hrvatske u Portugalu

Large internacionala  mini

(foto Porfirio Silva)

Što za Portugal i ljevičarsku vladu Antonija Coste znači odbijanje proračuna u parlamentu?

Odbijanje proračuna izazvat će raspuštanje parlamenta i prijevremene izbore. Teoretski, moguće bi bilo da vlada predloži parlamentu nov prijedlog, no predsjednik republike i sam premijer otklonili su tu mogućnost. Izborni su ishodi neizvjesni. Costa je izjavio da će na izborima Socijalistička partija (PS) dobiti "pojačanu većinu", no pitanje je je li to realno.

Kako je došlo do odbijanja proračuna, odnosno saveza desnih i radikalno lijevih stranaka po tom pitanju?

Motivacija za odbijanje proračuna bila je različita. Socijalisti nisu na prošlim parlamentarnim izborima osvojili natpolovičnu većinu, nego su vladali uz potporu Lijevoga bloka (BE) i Komunističke partije Portugala (PCP). S njima su od 2015. do 2019. bili u formalnoj koaliciji. Nedavno su održani lokalni izbori na kojima su i BE i PCP prošli lošije nego na prethodnim lokalnim izborima 2015., na kojima su već također bili doživjeli pad. Stranačka su rukovodstva očito procijenila da suradnja s PS-om dovodi do njihove kontinuirane izborne erozije i da je za te dvije stranke bolje da novi izbori budu održani što prije. Stranka desnoga centra, Socijaldemokratska stranka (PSD), glasala je protiv ne samo zbog toga što je opozicija. Costa je odbijao sve njihove prijedloge, a na početku mandata je izjavio da neće ama baš ništa predložiti što bi zahtijevalo glasove PSD-a, uključujući i budžet koji bi ovisio o PSD-u. Osim toga, PSD je uskoro trebao imati izborni kongres, pa sadašnji predsjednik Rui Rio nije mogao dopustiti da ga na Kongresu napadnu zbog suradnje sa PS-om.

Kakvu ulogu u eventualnom raspisivanju prijevremenih izbora može imati desničarski predsjednik Rebelo de Sousa?

Predsjednik je već prije glasanja izjavio da će raspustiti skupštinu ako budžet ne bude prihvaćen, procjenjujući da zbog neslaganja vladajućih stranaka nema izgleda da možda bude usvojen neki drugi prijedlog proračuna. Stoga je sazvao Državno vijeće bez čijega mišljenja ne smije raspustiti parlament. Ako do raspuštanja dođe, u roku od 60 dana moraju biti održani novi izbori. Većina stranaka predlaže 16. siječnja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više