Novosti

Svijet

Chega u Portugalu nije šega

Stranka krajnje desnice Chega (čitaj šega, u prijevodu. "dosta; bilo je dosta; dosta toga") je treća na parlamentarnim izborima u Portugalu. Osvojila je četiri puta više zastupnika nego prije četiri godine, a njen čelnik Ventura u kampanji je napadao korupciju, manjine i posebno imigrante

Large ventura

Šef stranke Chega Andre Ventura slavi izboran uspjeh (foto Pedro Rocha/REUTERS)

Kišovita je portugalska izborna nedjelja donijela veliko iznenađenje. Nakon osam godina vladanja Socijalističke stranke apsolutnom većinom, Skupština se Republike okrenula udesno. Na parlamentarnim je prijevremenim izborima pobijedila Demokratska alijansa (AD, Ali-ança Democrática), koalicija Socijaldemokratske stranke (PSD, Partido Social Democrata), stranka desnoga centra,  i Demokratskog socijalnog centra / Pučke stran-ke (CDS/PP, Centro Democrático Social / Partido Popular), stranka desnice, (plus jedna mala monarhistička strančica). Druga je Socijalistička stranka (PS, Partido Socialista).

Pobjeda je više nego tanka. AD je osvojio 29,49 posto glasova i 79 zastupnika, a PS 28,70% glasova i 77 zastupnika. Najveće je iznenađenje izbora trećeplasirana stranka Chega (čitaj "šega", što u prijevodu znači "dosta; bilo je dosta; dosta toga"), s krajnje desnice, koja je eksponencijalno narasla u odnosu na prošle izbore, učetverostručila broj mandata i postala treća najveća parlamentarna stranka, s osvojenih 18,06 posto glasova i 48 zastupnika. Na parlamentarnim izborima prije dvije godine Chega je osvojio 7,15 posto glasova i 12 zastupnika u Skupštini.

Nedostaju još četiri mandata iz dijaspore: europski će izborni okrug dati još dva zastupnika, a izvaneuropski ostala dva, no ti mandati - bit će poznati za desetak dana - neće nimalo promijeniti odnose snaga i probleme s formiranjem vlade. U Skupštini Republike ima 230 mandata. Prema tome, s ovakvim izbornim rezultatom niti AD niti PS ne mogu formirati većinsku vladu.

Pedro Nuno Santos, generalni tajnik PS-a, odmah je priznao poraz i najavio da neće ni pokušati stvarati manjinsku vladu, nego da će PS biti opozicija, jer "s rasističkom i ksenofobnom partijom PS ne može imati ništa".                 

Luís Montenegro, lider PSD-a i vođa AD-a, proglasio je pobjedu i najavio da će od predsjednika republike zatražiti mandat za formiranje vlade koju će voditi "relativnom većinom". Već je u kampanji naglasio kako nikako nema namjeru zaključivati postizbornu koaliciju sa Chega, a sinoć je ponovio da je njegovo "ne" zaista "ne".

André Ventura, lider antisistemskoga Chega, održao je pobjednički govor, upozorio da je njegova stranka privukla više od milijun i sto hiljada glasova i interpretirao ih kao želju Portugalaca da u idućem razdoblju vlada desnica koja će "vratiti Portugal Portugalu", na taj način neizravno zatraživši da kao koalicijski partner uđe u Montenegrovu vladu. Sad je na potezu predsjednik republike Marcelo Rebelo de Sousa koji Montenegru mora povjeriti mandat za sastavljanje vlade.

Predsjednika republike kritiziraju brojni nepristrani kritičari zbog toga što je raspustio skupštinu i izazvao ove izbore. Prigovaraju mu da je upravo on sam takvom odlukom izazvao situaciju u kojoj će Portugal biti oslabljen i na unutarnjem i na vanjskom planu. On je naime u studenom prihvatio ostavku koju je bio podnio premijer António Costa, nakon jednog manipulativnog saopćenja Državnoga odvjetništva (tj. javnoga tužilaštva) kojim mu je pripisana koruptivna uloga u dvama velikim poslovnim pothvatima. U toj se istrazi do danas nije dogodilo apsolutno ništa i vjerojatno niti neće, a Costa nije ni na koji način povezan ni sa kakvim kaznenim djelom. Marcelo Rebelo de Sousa  (iz desne političke obitelji) tada je smjesta prihvatio Costinu ostavku, premda su socijalisti imali apsolutnu većinu u parlamentu i mogli su dovršiti još dvije godine mandata izborom nove vlade.

Ventura je profesor prava i žarki katolik. Sinoć je imao potrebu naglasiti da je ravno s mise došao na televiziju komentirati rezultate. Javnost ga je upoznala kao polemičnog nogometnog komentatora na televiziji, a u kampanji je napadao korupciju, imigraciju i manjine. Osim što je jašio po ničim dokumentiranim sumnjama u korupciju koje su izazvale ostavku Antónija Coste, za vrijeme kampanje naročito je insistirao na povećanju broja imigranata u zemlju. Njihov se broj unutar pet godina u Portugalu udvostručio.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više