>

novosti logo

Atomski zdesna

Istup vukovarskog gradonačelnika pod radnim nazivom ‘s neba pa u rebra’: ‘Želimo verovati da je gradonačelnik Ivan Penava mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru’, poručuju iz SDSS-a Vukovara i Vukovarsko-sremske županije

Nakon četiri godine koliko je na čelu Vukovara, gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) pozvao je građane Vukovara i cele Hrvatske na mirni protest protiv ‘sramotne šutnje hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima’. Prozvao je ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa, čiji su čelni ljudi njegovi stranački kolege, te glavnog državnog tužioca, DORH i SOA-u. Protest je zakazao za 13. oktobar. Na konferenciji za novinare, u dramatičnom obraćanju javnosti, Penava je rekao da žrtve i članovi njihovih porodica ni posle 27 godina nisu ostvarili temeljno pravo na ‘dostojanstvo, humanost i pravičnu presudu’. Naglasio je da ne želi biti sukrivac za ‘takvo bolesno društvo i svojom šutnjom staviti potpis na takvu prljavu i zloćudnu rabotu’, da mu je dosta osećaja ‘gorčine, nepravde i izdaje’, zbog čega je odlučio podići svoj glas protiv društva koje ‘ne poštuje i zaboravlja svoje heroje’.

‘Tražimo da se jasno i decidirano odredimo prema događajima iz prošlosti, JNA, velikosrpskoj politici i taj odnos beskompromisno projiciramo u svakoj prigodi. Nedopustivo je da kao država nemamo snage prokazati krivce, zahtevati priznavanje zla učinjenog od strane zločinačkog režima, tražiti ispriku i obeštećenje žrtava. Pokraj svega toga, mi sklapamo saveze s onima koji u svojim redovima kriju krivce, koji znaju sve o određenim zločinima, ali o tome ćute’, rekao je Penava. Okrivio je ‘političare i ljude kojima je provođenje zakona u opisu radnog mesta’, ali smatra da i građani trebaju reagovati ‘kad se sistem nađe u krizi’.

Iako je njegov poziv na protest shvaćen kao podrška desnoj frakciji unutar HDZ-a protiv aktuelne Vlade, Penava je za Andreja Plenkovića rekao da je najbolji premijer do sada, ali da ‘ne sme okretati glavu’. ‘Neki stavovi su iznad politike, a neke vrednosti iznad stranačke discipline’, objasnio je Penava svoj potez i pozvao nadležne da procesuiraju krivce za zločine na svim nivoima ili da podnesu ostavke. Dodao je da najavljeni protest neće biti zadnji ukoliko ne bude rezultata. Od protesta nije odustao ni nakon što je četiri dana posle obraćanja javnosti u Zagrebu razgovarao sa svojim stranačkim kolegama, ministrom policije Davorom Božinovićem koji ga je upoznao sa radom stručnog tima za istraživanje zločina na Ovčari i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Penava je rekao kako bi odustajanje bilo neozbiljno, a moguće sankcije vrha HDZ-a protiv njega ocenio je nevažnim ‘u kontekstu tako teškog problema kao što su nerazjašnjeni ratni zločini’.

Po svemu sudeći, Vukovarce čeka nemirna jesen, slična onoj pre pet godina, kada se danima protestovalo protiv postavljanja latinično-ćiriličnih tabli, koje su usput i razbijane, na zgradama institucija. Da će sastav učesnika ovogodišnjeg protesta biti gotovo identičan govore i poruke podrške raznih braniteljskih organizacija na čijim je krilima u junu 2014. Penava i dospeo na čelo grada. Tu spregu potvrđuje i činjenica da je čelnik tzv. Stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić kasnije imenovan gradonačelnikovim savetnikom za branitelje. Iako je Penava na konferenciji rekao da želi miran, dostojanstven i apolitičan protest, koji neće biti usmeren ni protiv koga, ni lično ni politički, teško je verovati da će taj skup proći bez poruka mržnje prema građanima srpske nacionalnosti.

Iz županijskog i gradskog SDSS-a poručili su da, koliko god su protesti demokratski, pitanje procesuiranja ratnih zločina ne treba rešavati na ulici jer to neće doprineti rasvetljavanju sudbina i pokazati put do zločinaca. U SDSS-u takođe smatraju da će vraćanje na ratnu retoriku unazaditi međunacionalne odnose u Vukovaru, 27 godina nakon rata u kojem su, podsećaju, stradali i Srbi.

‘Želimo verovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvetliti bez obzira na nacionalnost, a da počinioci, bez obzira kojem narodu pripadaju, budu adekvatno sankcionisani. Uz uvažavanje svake ljudske tragedije i odavanja ljudskog pijeteta svakoj žrtvi, podsećamo na tragične nestanke 50-ak vukovarskih Srba koji su ubijeni ili na drugi način skončali, leta 1991. godine, pre zvaničnog početka bilo kakvih ratnih operacija u našem gradu. Želimo da verujemo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i bol njihovih porodica’, poručuju iz SDSS-a. Smatraju da Penavine poruke ne doprinose napretku i razvoju Vukovara i njegovih stanovnika, bez obzira na njihovu nacionalnost i versku pripadnost.

1/1