>

novosti logo

Piše Tena Erceg

Bandić protiv radnika

Zastupnici Lijevog bloka održali su konferenciju za medije povodom namjere gradonačelnika da poništi odluku gradske skupštine prema kojoj će Grad pomoći radnicima Diokija i Kamenskog otkupom dijela radničkih potraživanja

Da je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću ime ‘Stranka rada i solidarnosti’ tek prozirni propagandni trik jasno je odavno, s obzirom na to da ‘solidarnost’ iskazuje jedino prema poduzetnicima i drugim interesno-ideološkim lobijima, od mrzilačkih udruga do ‘mreže poslovnih anđela’.

No jednim svojim prošlotjednim potezom otišao je i korak dalje, pa se od davatelja praznih obećanja prometnuo u otvorenog protivnika radništva. Bandić je, naime, 15. svibnja u gradsku skupštinu odaslao dopis kojim obustavlja primjenu odluke izglasane tjedan dana ranije od strane većine skupštinskih zastupnika, a prema kojoj bi se radnicima poduzeća u stečaju Dioki i Kamensko pomoglo tako da Grad Zagreb od tih poduzeća otkupi dio radničkih potraživanja u iznosima u kojima su ona Gradu platila komunalnu naknadu.

Prijedlog je u ime Lijevog bloka u Skupštini podnijela Radnička fronta, a njegova primjena značila bi da će Grad radnicima Diokija i Kamenskog isplatiti oko pet milijuna kuna, što bi bila prva konkretna pomoć za ove ljude koji žive u izrazito lošim materijalnim uvjetima.

No Bandićevi pravnici sada tvrde da bi se tim prijedlogom prekršila čak tri zakona: Zakon o komunalnom gospodarstvu, Zakon o proračunu i Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Budući da njihove argumente smatraju ‘pravno neutemeljenom sabotažom legalnog Zaključka Skupštine Grada Zagreba’, zastupnici Lijevog bloka u ponedjeljak su održali konferenciju za medije.

Rada Borić iz Nove ljevice osvrnula se na činjenicu da su gradonačelnikovo negativno mišljenje kao i sva mišljenja relevantnih ureda stigli tek dan prije isteka roka za podnošenje prigovora, dok ni na sjednicama odbora niti prilikom samog glasanja u Skupštini nije bilo nikakvih prigovora.

Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte objasnila je da argumenti kojima se traži obustava primjene Zaključka skupštine ‘namjerno pogrešno čitaju’ taj akt, pa tako gradonačelnik tvrdi da se Zaključkom Grad obavezuje da nenamjenski troši sredstva komunalne naknade, iako se svote od 2.9 odnosno 2.2 milijuna kuna koriste samo kao referentni iznosi te se od Grada nigdje ne traži prenamjena novca namijenjenog komunalnim uslugama.

Peović Vuković se osvrnula i na gradonačelnikovu tvrdnju da se Zaključak ne može primijeniti bez ‘fiskalne procjene posljedica za proračun’, pa rekla da on ‘ide toliko daleko da kaže kako gradska uprava nema podatke o tome koliko je tvrtki u stečaju i koliko ih je likvidirano, iako su i sami zastupnici Lijevog bloka u više navrata dobivali takve podatke’.

‘Ovime gradonačelnik Bandić pokazuje da djeluje protiv radnika, da ga radnice i radnici ne zanimaju i da kapacitete svojih stručnih službi koristi za opstrukciju pomoći radnicima’, zaključila je zastupnica Radničke fronte, pa napomenula da se nakon ovoga može reći da je Bandićeva tvrdnja koju je izgovorio Prvog maja - kako njegova djela govore više od riječi - zaista točna.

Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš rekao je da gradonačelnik nema nikakve pravne osnove za ovu sabotažu budući da on ‘može zaustaviti primjenu zaključka Skupštine samo kada se radi o općem aktu, dok se ovim zaključkom gradonačelnika zadužuje samo da iznađe model koji će predložiti Skupštini, pa se stoga nikako ne može reći da je riječ o općem aktu’.

Tomašević se osvrnuo i na Bandićevu tvrdnju da Grad nema novca da isplati radnike, poručivši gradonačelniku da ‘ako ima novaca za kumove onda ima i za radnike koji su poštenim radom zaradili svoje plaće a nikad ih nisu dobili’.

Na dan izvanredne sjednice gradske skupštine Udruga radnika i bivših radnika Diokija održat će, pak, prosvjed ‘protiv Milana Bandića i njegovog pokušaja da poništi odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o djelomičnom otkupu radničkih tražbina’. ‘Bandić nam pokušava oteti cca 2.4 milijuna kuna’, napisali su radnici Diokija i pozvali svih da se u utorak u 16.30 sati na Markovom trgu usprotive ‘Bandićevoj samovolji’.

1/1