Novosti

Politika

Pet milijuna kuna za radnike Diokija i Kamenskog

Zagrebačka skupština prihvatila je prijedlog Radničke fronte i Lijevog bloka da se radnicima pomogne otkupom radničkih potraživanja u iznosima komunalnih naknada koje su te tvrtke platile Gradu

7d5qpcl3k21a0v0o3alhgnnp6c3

(foto Borna Filić/PIXSELL)

U ponedjeljak je u Skupštini Grada Zagreba izglasan prijedlog Radničke fronte (RF) i Lijevog bloka da Grad radnicima tvrtki Kamensko i Dioki pomogne tako što će otkupiti dio radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu.

Unatoč tome što je gradonačelnik Milan Bandić u siječnju već odbio jedan prijedlog RF-a s istim ciljem, dok su o ovom sadašnjem relevantni uredi dali negativno mišljenje, prijedlog kojim će radnicama Kamenskog biti isplaćena 2.9 milijuna, a radnicima Diokija 2.2 milijuna kuna za dlaku je prošao glasanje zahvaljujući glasovima stranke krajnje desnice Neovisni za Hrvatsku koja u Skupštini, zajedno s HDZ-om, podržava Bandićevu vlast.

Obrazlažući prvi prijedlog antisistemske Radničke fronte koji je prihvaćen u nekom tijelu vlasti, rotacijska zastupnica te stranke Katarina Peović Vuković objasnila je da su radnici u stečajnom postupku u pravilu u izrazito nepovoljnom položaju jer postupci predugo traju i ne provode se transparentno, stečajna masa je obično nedovoljno velika da bi za radnike nakon namirenja ostalih vjerovnika išta ostalo, a budući da u pregovorima smiju imati samo jednog predstavnika, nisu u mogućnosti preglasati velike vjerovnike kao što su banke i gradovi.

Radnici Diokija i Kamenskog, njih ukupno 1382, potražuju 90 odnosno 40 milijuna kuna, pa iznosi koji će biti vraćeni neće uvelike umanjiti ukupne iznose koje su im tvrtke dužne ali će ipak biti značajni jer se radi o ljudima koji žive u izrazito lošim materijalnim uvjetima a zbog starosne strukture teško pronalaze nove poslove.

Katarina Peović Vuković Novostima je rekla da je ova odluka Skupštine velika pobjeda njezine stranke, ali ‘prije svega velika pobjeda za radnike i radnice Diokija i Kamenskog, kao i svih drugih radnika koji potražuju svoje teško zarađene plaće’. RF i Lijevi blok izborili su i prijedlog da se gradonačelnik u roku od 30 dana očituje o svom predizbornim obećanju da Grad pomogne ‘blokiranima’, što se još nije dogodilo.

Za ove prijedloge RF-a glasali su i zastupnici SDP-a, koji su pokušali progurati još i prijedlog o uvođenju građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti. Iako su preostala tri zastupnika iz stranaka Lijevog bloka podržala ovaj prijedlog, RF je bio suzdržan, što nije bilo presudno za izglasavanje prijedloga.

Unatoč tome što građanski odgoj vide kao korisnu edukaciju u cijelom nizu aspekata, predloženi program smatraju ‘u potpunosti ograničenim horizontom tržišne ekonomije, poduzetništva i individualizma’. ‘U udžbeniku se pojavljuje samo jedna figura u svijetu rada i proizvodnje – to je poduzetnik, dok se riječi rad, radnik i radništvo gotovo i ne pojavljuju’, napisali su među ostalim u obrazloženju svoje odluke.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više