Novosti

Politika

Udruga Kamensko počela s proizvodnjom zaštitnih maski

Pamučne maskice, koje proizvode radnice propalog Kamenskog, prodaju se za cijenu od 20 do 25 kuna, a najavljuju da će ih besplatno davati građanima slabijeg imovinskog statusa

Zaštitne maske još donedavno u Hrvatskoj moglo se vidjeti tek na licima turista koji dolaze iz azijskih zemalja. No, s dolaskom korona virusa u ljekarnama ponestalo je kirurških maski i ne zna se kada će doći. A kada nema kirurških, dobre su i pamučne, premda nemaju istu zaštitnu funkciju.

No i njih ovdje malo tko proizvodi, a potražnja je velika. Zagrebački URIHO, koji je prije imao zanemarivu proizvodnju, danas ih dnevno isporuči više od 4000. Isto tako, splitska ustanova DES, koja zapošljava osobe s invaliditetom, već ima narudžbu za 12.000 komada.

Od srijede, 18. travnja, pamučne maskice mogu se naručiti i u udruzi Otvoreno Kamensko, sastavljenoj od bivših radnika propale istoimene tvornice.

Posjetili smo ih u njihovoj radionici gdje užurbano za krojačkim mašinama rade na novom zadatku.

- Narudžbe već primamo, velika je navala, a nas je malo. Ima nas četvero-petoro što sad radimo - rekao je za Novosti krojač Tomislav Rogina s 35-godišnjim iskustvom.

Kaže kako su za sada ostavili druge zadatke i izrađuju samo maske. Riječ je o duplim pamučnim maskicama, objasnio je, koje se mogu koristiti višekratno. Izrađuju ih u univerzalnoj veličini u bijeloj boji te u nekoliko uzoraka. Kako nam je rekao, najveća potražnja je za onim bijelima.

- I prije smo ih radili, ali ne u ovolikoj količini. Navala je velika, trudimo se napraviti ih što više. Danas smo tek počeli raditi ozbiljnije pa ćemo vidjeti koji su nam dnevni kapaciteti. Svi će ih dobiti, samo ne mogu odjednom. Od petka započinje isporuka - rekao je Rogina kojeg smo ostavili na poslu u zagrebačkoj radionici Kamensko.

Inače, maske se mogu naručiti u prostorijama udruge na adresi Rudolfa Bićanića 4, radnim danom od 8 do 16 sati. Za sada imaju četiri modela koji se mogu pogledati na njihovoj Facebook stranici.

A ono što će mnogima biti važno, cijena jednobojnih maskica je 20 kuna + PDV, a za šarene 25 + PDV. Osim toga, kako su poručili iz udruge građanima slabijeg imovinskog statusa besplatno će dati svoj novi proizvod.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više