Novosti

Društvo

Barišić je smijenio Čovića, ali Boras sada želi smijeniti njega

Dekan Hrvatskih studija Pavo Barišić zbog protuzakonitog rada i na njegovom fakultetu potpisao je izvanredni otkaz vremešnom Anti Čoviću, ali rektor Damir Boras sada želi smijeniti Barišića, jer mu je Čović najbliži suradnik

Large covic boras

Ante Čović i Damir Boras (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Nakon što je inspekcijski nadzor Državnog inspektorata utvrdio protuzakonit rad Ante Čovića na Sveučilištu dekan Hrvatskih studija Pavo Barišić potvrdio je Jutarnjem listu da je Čoviću potpisao izvanredni otkaz ugovora o radu zbog zakonskog prekoračenja dobne granice rada, piše Jutarnji list. Čović je, inače, u 71. godini života.

Državni inspektorat prije tjedan dana utvrdio je protuzakonit rad Čovića na Sveučilištu, zaposlenog na 10 posto radnog vremena na Hrvatskim studijima, a 90 posto vremena na poziciji prorektora Sveučilišta. Podsjetimo da je inspekciji rada Čovića prijavio ministar znanosti Radovan Fuchs, a Inspektorat je potom podnio optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe te protiv Marija Grčevića, kao odgovorne osobe na Hrvatskim studijima u trenutku produljenja ugovora o radu prorektoru.

No Barišić se našao u problemu jer je Rektorski kolegij u ponedjeljak donio prijedlog odluke kojom se rektoru daje suglasnost za razrješenje Pave Barišića s položaja dekana, bez obrazloženja. Čović je, valja reći, najbliži suradnik rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Prijedlog odluke o razrješenju uvršten je u utorak na dnevni red sjednice Senata, koja je počela u podne i održava se dopisnim putem. Paralelno, zbog aktualne situacije u utorak je hitno sazvana sjednica Sveučilišnog savjeta, nadzornog tijela Sveučilišta, na čelu s Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore.  

Kako doznaje Jutarnji list, Sveučilišni savjet donio je jednoglasno mišljenje da se prilikom razrješenja čelnika institucije navode razlozi i obrazloženja te da se takve sjednice održavaju isključivo uživo.

Zasad nije poznato hoće li Senat glasati o Barišićevom razrješenju ili će ta točka dnevnog reda ipak biti povučena te uvrštena na dnevni red nove sjednice na način kako im je to upravo naložio Savjet.

Članovima Senata i Savjeta Barišić je uoči njihovih sjednica posalo pismo u kojemu upozorava kako su se na dnevnom redu sjednice Senata našle dvije sporne odluke vezane uz Fakultet hrvatskih studija, u kojima su "uz proceduralnu neregularnost prisutni i elementi nezakonitosti i eklatantne protivnosti Statutu Sveučilišta u Zagrebu".

Barišić ističe kako je, sukladno Statutu Sveučilišta, rektor ovlašten isključivo suspendirati, ali ne i razriješiti dekana. Odluku o suspenziji dodatno treba potvrditi Senat s dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Senata. Također, tvrdi Barišić, prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, rektor je ovlašten dekana samo suspendirati, ali ne i razriješiti s dužnosti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više