Novosti

Kronika

Бeскoнaчнa jeзичкa трaкaвицa

Joш jeднoм прoлoнгирaнa oдлукa o Стaтуту oпћинe Плaшки и њeгoвoм усклaђивaњу с Устaвним зaкoнoм o прaвимa нaциoнaлних мaњинa: Имajу ли у Плaшкoм уoпћe снaгe увeсти двoписмeнe нaтписe или ћe их прeтeћи лoкaлни избoри?

Q7q2u733aifrcj6p5ykjswttysy

U Plaškom ništa novo  (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Niti na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća općine Plaškog, održanoj krajem decembra prošle godine, nisu usvojene izmjene Statuta te općine. Statut se mora uskladiti s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u dijelu koji govori o ravnopravnoj upotrebi jezika, pisma i dvojezičnih naziva mjesta Srpske zajednice na području Općine. Izmjene ni ovog puta nisu usvojene zbog postojanja više prijedloga kako to treba provesti. Jedna od strana smatra da sve treba u detalje propisati, drugi predlagači pak smatraju da treba definirati opće uvjete. Postoji i treći prijedlog načelnika općine Pere Damjanovića (SDP) koji je na neki način pomirio dvije ‘krajnosti’. No, u samoj raspravi opet su isplivale na vidjelo razlike u tome kako treba regulirati prava Srba na tom području.

Zato je zaključeno da se rasprava nastavi na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća koja je zakazana za januar ove godine. Naime, da se glasalo o prijedlogu i da prijedlog nije prošao ili da je ta tačka dnevnog reda skinuta sa sjednice opet bi trebalo više mjeseci da se ovaj prijedlog može ponovno staviti na dnevni red. Dakle, u nastavku sjednice Općinskog vijeća se može očekivati da izmjene Statuta napokon budu usvojene. Bit će to zadnja prilika ovom Vijeću da uskladi svoj Statut, jer se u maju održavaju redovni lokalni izbori.

Prema trenutno dostupnim podacima općina Plaški jedina je u Republici Hrvatskoj koja nije izvršila zakonsku obavezu i uskladila svoj Statut sa odredbama Ustavnog zakona o pravima manjinskih zajednica. Bilo je više gradova i općina u sličnoj poziciji, ali su oni to učinili za razliku od Plaškog. Da paradoks bude veći, razlog leži u činjenici da su na vlasti u toj Općini SDP, SDSS, HSU, SNS i bivši članovi SDSS-a, a sada nezavisni. U protekle nepune četiri godine oni se nisu uspjeli dogovoriti i provesti usklađivanje Statuta. Pitanje je, nadalje, kako će ta opcija proći na majskim lokalnim izborima. Može se dogoditi da izgube većinu, a da nova vlast ne bude imala interesa za usklađivanje i da neće sa tim žuriti iako je to zakonska obaveza. Tada se pripadnici većina stranaka Plaškog, koji pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini, neće moći ‘žaliti’ zbog diskriminacije, jer sami nisu u četiri godine bili u stanju provesti zakonsku obavezu i pravno regulirati svoj položaj i svoja prava.

- Stvarno ne mogu shvatiti ponašanje nekih vijećnika koji uporno na inzistiraju na sitnicama, a vrijeme nam prolazi. Nemamo potrebu otkrivati ‘toplu vodu’. Mogli smo naprosto prepisati usklađene Statute iz Krnjaka, koji to ima odlično riješeno ili iz Vojnića. Nadalje imamo i Srpsko narodno vijeće koje ima svoju pravnu službu, pa su nam ga i oni mogli napisati ili smo mogli nekome pravnom stručnjaku platiti da nam to napravi. Više puta je konzultiran pravnik i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević koji je rekao kako da to riješimo, ali nažalost ništa od toga. Pravom se bave oni koji nisu pravnici i mi smo se upleli kao pile u kučine. Valjda ćemo se do nastavka sjednice dozvati pameti - kaže općinski vijećnik Milan Šupica (SDSS).

Htjeli smo čuti i ostale sudionike ove trakavice, ali zbog skraćenih termina za zaključenje ovog broja Novosti i zbog novogodišnjih praznika, nismo uspjeli stupiti u vezu sa ostalim iz vodstva općine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više