Novosti

Politika

Besmrtni marširaju Zagrebom

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH priprema se za Dan oslobođenja Zagreba i Dan pobjede: rodbina i potomci poginulih boraca gradom će nositi panoe s fotografijama svojih najbližih

X5gapfz7bv8tnmoo8fyjvzom4ck

Marš potomaka ruskih boraca u Berlinu  (foto Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL)

Unatoč već uobičajenoj opstrukciji nekih ustanova, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i ZUABA grada Zagreba i Zagrebačke županije pripremaju više aktivnosti za predstojeće obilježavanje Dana oslobođenja Zagreba i Dana pobjede.

Kako najavljuje predsjednik ZUABA Petar Raić, program obilježavanja počinje 5. maja Trnjanskim kresovima koji će po četvrti put biti organizirani na savskom nasipu. Dan uoči 8. maja koji se do 1990. slavio kao Dan oslobođenja Zagreba, delegacija bivših boraca Prve proleterske brigade koja je oslobađala Vrbovec, položit će vijence u tom mjestu, a vijenci će biti položeni i na ustaškom stratištu u Dotrščini na istoku grada.

Osmog maja bit će položeni vijenci na Mirogoju, nakon čega slijedi defile ‘Besmrtni partizanski odred’. Bit će to akcija u kojoj rodbina i potomci poginulih boraca i članova pokreta otpora nose panoe s fotografijama svojih najbližih, a pokrenuta je pod nazivom ‘Besmrtni puk’ prije desetak godina u ruskom gradu Tomsku. Do sada je održana u 83 države sa čak 65 miliona učesnika, uključujući sve evropske zemlje osim BiH.

- Akcija ima pokroviteljstvo gradskih vlasti. Pozvali smo sve zainteresirane da nam poštom ili mailom pošalju slike svojih rođaka koji su se borili i u suradnji smo s više nevladinih udruga koje smo pozvali da nam pomognu. Za sada imamo stotinu fotografija boraca iz Zagreba, ali i drugih dijelova zemlje - rekao je Stjepan Šafran, sekretar u odboru za pripremu ove akcije, ističući da akcija dogovorena u susretima SABA RH i ruskih veterana.

- Šetnja počinje na Trgu žrtava fašizma čije je ime vraćeno nakon deset godina borbe s vlastima, a završava na novoimenovanom Trgu Republike Hrvatske. Time simbolički počinjemo borbu za povratak imena maršala Tita - rekao je Šafran.

- Na fotografijama će biti petokraka sa ždralom kao svjetski simbol akcije te lenta Sv. Georgija koja se dodjeljuje kao znak hrabrosti u Rusiji, zajedno s hrvatskom zastavom - rekla je članica odbora Elena Pilić Čorko, dodajući da takvu akciju može organizirati svaka sredina u Hrvatskoj.

- Akcija kojom pokazujemo spremnost za obranu civilizacijskih vrijednosti antifašizma proći će bez političkih govora - rekao je član odbora Jovan Vejnović. Svečana akademija za Dan pobjede, 9. maja, ipak će se održati u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda jer nadležni u HNK-u i dvorani Vatroslav Lisinski nisu ustupili dvorane pod izgovorom da su termini svih tih dana zauzeti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više