Novosti

Društvo

Bijeg iz socijale

O skepsi građana u dobre nakane države možda govori i podatak da je broj korisnika zajamčene minimalne naknade u opadanju i prima je svega 30 tisuća građana, premda je u 2021. stopa rizika od siromaštva porasla na 19,2 posto, što obuhvaća 750 tisuća građana

Large intrigator  dragan

Primaš pomoć, vrati nekretninu – Sisak (foto Nikola Čutuk/PISELL)

Snažno je odjeknula informacija da je zasad najmanje 530 građana odustalo od primanja zajamčene minimalne naknade, namijenjene onima koji nemaju dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba. Informacija je pristigla iz ureda pučke pravobraniteljice, a razlog je strah korisnika od oduzimanja kuće ili stana, pa i u slučaju da je riječ o jedinoj nekretnini, i to zabilježbom tražbine na koju država ima pravo sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji je na snazi od lanjske veljače. Naime, člankom 293. stavak 1. dotičnog zakona propisano je da se na temelju pravomoćnog rješenja o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu, uslugu organiziranog stanovanja i uslugu smještaja (...) vrši upis zabilježbe tražbine u zemljišnim knjigama na nekretninama koje su u vlasništvu odraslog korisnika, u korist Republike Hrvatske (...).

Ured pučke pravobraniteljice predlaže izmjenu zakona tako da se zabilježba tražbine radi onako kako je to bilo određeno ranijim zakonom, odnosno to je bilo moguće učiniti samo ako korisnik ima dodatnu nekretninu ili imovinu čijom prodajom može osigurati uzdržavanje sebe i obitelji ili sudjelovati u plaćanju usluge smještaja ili boravka, a ne može je prodati ili iznajmiti. U izvješću pravobraniteljice sugerira se da je potrebno građanima detaljno pojasniti što zabilježba tražbine znači za njih, kako ne bi zbog toga odustajali od ove naknade.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić je kazao kako se radi o jamstvu države da se u slučaju nasljeđivanja ili prodaje nekretnine vrati ono što su korisnici socijalne pomoći dobivali. Rekao je također kako je zakonska obveza pomagati i uzdržavati roditelje ili ukućane te da se ne može očekivati da netko tko nije htio za života pomoći kasnije naslijedi nekretninu i proda je radi vlastite dobrobiti. "Korisnik od te zakonske obveze nema rizika da će mu država za vrijeme života ili dok prima naknadu išta krivo učiniti", izjavio je ministar.

O skepsi građana u dobre nakane države možda govori i podatak da je broj korisnika zajamčene minimalne naknade u opadanju i prima je svega 30 tisuća građana, premda je u 2021. stopa rizika od siromaštva porasla na 19,2 posto, što obuhvaća gotovo 750 tisuća građana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više