>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Bjanko-prodaja

‘Mislim da smo sada u fazi kad, po meni, nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku ni od koga’, izjavio je Karlo Ressler. Je li to odricanje od Plenkovića? ‘Ne bih to tako mogao okarakterizirati. Puno smo surađivali.’ Puno je surađivao s Plenkovićem!? To bi bilo kao da kurir Pinki kaže da je puno surađivao s drugom Titom

Prime Time, N1, 5. siječnja, 20:00

Iz bogate riznice osječkih kolindizama Domagoj Zovak izvukao je dosad neviđen, s dna kace. Kolinda priča kako je za vrijeme rata bila u Vinkovcima, gdje je spavala u kući koju je pogodila granata, pa je na krovu ostala ‘ovooooooliiika ruuuupa’ (pokazuje rukom). Domaćini su je, kaže, ostavili da spava u sobi s rupom, ‘a kako je bilo hladno, dali su mi kolače…’!? Čisti Harms, zaumno govorenje, bravo ‘Prime Time’! KGK je počela gubiti izbore u trenutku kad je krenula sramotiti (srp. brukati) naciju. Ona je bila neka vrsta Tomislava Nikolića s diplomom škole za strane jezike. Silazna putanja započela je obećanjem kako će Hrvatska postati jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, nastavila se performansom ispred ograde Bijele kuće, a završila osječkim harakirijem. Njezina tzv. politika klimaks je doživjela slizavanjem s Milanom Bandićem (neuviđanje razmjera omrznutosti zagrebačkog gradonačelnika u metropoli izraz je potpunog političkog analfabetizma). Jednak je antitalent pokazao i onaj tko je izveo Milijana Brkića na veliku scenu kampanje. Brkić može organizirati autobuse po BiH, ali organizator cestovnog prometa nije nužno – a u ovom slučaju nije sigurno – dobar maneken jedne politike.

N1 info, 6. siječnja, 14:00

Ministar gospodarstva Darko Horvat u razgovoru s Ninom Kljenak en passant ispaljuje razoran projektil. ‘Zagreb bi’, kaže on, ‘mogao voditi i neki mlađi čovjek…’ Opa! HDZ otpisao Mikija!? ‘Možda je došlo vrijeme’, rekao je Horvat, ‘kada gospodina Milana Bandića ovdje u Zagrebu netko mlađi ili netko s drugačijim promišljanjem o razvoju grada Zagreba treba zamijeniti u nadolazećem mandatu. To ćemo vidjeti. To će odlučiti građani grada Zagreba.’ Horvat govori o ‘nadolazećem mandatu’, dakle ne o neposrednoj sutrašnjici, no podrži li HDZ Bandićev famozni GUP, u nadolazećem mandatu svi su bivši. Tu je sada na djelu filozofija ‘ili on ili mi’, nema druge. HDZ je, inače, na ovim izborima pokazao moć kakva odavno nije viđena. Dobiti s ovakvom Kolindom više od 929.000 glasova, to je čudo. HDZ bi očito, kako je jednom rekao Goranko Fižulić, razvalio i s Brenom. Ta spoznaja nosi zanimljive implikacije. Za sve što je radila prošlih pet godina, od Knina do osječke katastrofe, trebalo bi je zauvijek pomesti s političke scene, no dobila je skoro milijun glasova. Ni njezino desničarenje, posve po mjeri ‘Bujice’, nije joj jamčilo poraz – samo ovaj komplicirani kontekst u kojemu je ona činila pogreške, Škoro joj uzimao glasove, a Milanović imao kampanju života. Horvat se u istom intervjuu, premda kasno, odrekao i Julienne Bušić. Rekao je da je Hrvatska dio civiliziranog svijeta. Šteta što se toga sjetio nakon kampanje.

Romano Bolković – 1 na 1, HRT, 6. siječnja, 23:24

Romano Bolković u sridu. Pozvati na Badnjak po julijanskom kalendaru Jovana Ćulibrka, episkopa pakračko-slavonskog, bio je odličan, lucidan potez – u 30 i više godina Bolkovićeve karijere vidjeli smo, što je i sam priznao, malo tako neobičnih emisija. Episkop Jovan sigurno je najbolji izdanak, ne možemo reći reprezentant, SPC-a. Lucidni erudit, poliglot, roker, u emisiji je podjednako upućeno govorio o grupi Joy Division i Dostojevskom, o Justinu Popoviću i svetom Franji. Gledatelji koji ne poznaju ovog bivšeg spiritus movensa Radija Svetigora, sigurno su bili zapanjeni – tko je on? Izgleda kao pravoslavni pop, najortodoksniji od ortodoksnih, ne kao parodija kršćanstva, već kao čovjek koji doista vjeruje u govor na gori, a priča o tome kako je harao po ljubljanskom ŠKUC-u i družio se s lajbahovcima, preskačući žižekovskom lakoćom od predsokratovaca do postmoderne. Veliku je rečenicu izrekao govoreći, kao stručnjak za holokaust, kako raspravu o broju mrtvih u Jasenovcu treba voditi unutar moralnih koordinata. ‘Oni koji govore o milijun mrtvih, kao i oni koji govore o par tisuća, izvan su tih koordinata’, rekao je episkop. Savršena ocjena. Uveličavanje je jednak grijeh kao i umanjivanje, to je zlo, instrumentalizacija žrtve, a ne težnja za istinom. Šteta je što episkop nije govorio o Stepincu, Vukovaru ili Srebrenici, sigurno bi bilo razumno, ali valjda će i za to biti prilike.

RTL Danas i Dnevnik Nove TV, 9. siječnja, 18:30 i 19:15

RTL Danas rastrančirao je svaki detalj strašnog skandala u kojemu u loži HNK-a jedan do drugoga sjede optuženik Milan Bandić i državni tužitelj Dražen Jelenić (kojemu ime, kao ni ravnatelju HRT-a, većina ljudi u Hrvatskoj ne zna). Kad je grunuo skandal, Jelenić se izvukao na Vladu. ‘Državno odvjetništvo upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja…’ Dnevnik Nove TV doznao je pak kako Jelenić nije mogao promijeniti mjesto sjedenja jer su sva druga mjesta bila zauzeta. ‘Priznao je svoju pogrešku što se nije unaprijed raspitao o tome gdje je smješten’, veli Nova TV. Bandiću je navodno bilo spektakularno dobro. ‘Mogu reći da sam se ugodno osjećao, program je bio fenomenalan, sjedio sam u loži broj sedam, tamo gdje je protokol Vlade smjestio državne dužnosnike i sudomaćina, gradonačelnika Zagreba’, rekao je, ne propustivši priliku za ispaljivanje još jednog bandićizma. ‘Čelo je tamo gdje ja sjedim’, kazao je pa opet opleo po komunistima (to mu je u zadnje vrijeme običaj). ‘Ovo nije ‘45. i ‘46., ne možete vješati čovjeka, presumpcija nevinosti vrijedi i za zagrebačkog gradonačelnika’, dodao je. Poslije sjedenja nema kajanja, kaže poslovica, a mi dodajemo: Hrvatska treba tužitelja, a ne karikaturu istoga. Ipak, ima i obećavajućih implikacija: s Bandićem je danas postalo odiozno sjediti. Teški dani čekaju zagrebačkog gradonačelnika, no trebao je na to na vrijeme misliti. Kao što kaže Propovjednik: Veseli se, mladiću, za mladosti svoje, i hodi kud te srce tvoje vodi i kud te noge tvoje nose, ali znaj da će te za sve to Bog jednom na sud izvesti…

N1 studio uživo, 10. siječnja, 12:05

Zar i ti, sine Karlo? Šeksov posinak Karlo Ressler, nepostojeći toponim na karti hrvatske politike – koji se do Bruxellesa uzdigao hazarderskim i ničim obrazloživim rukopoloženjem Andreja Plenkovića – u razgovoru s Igorom Bobićem, nakon pitanja podržava li Plenkija, izrekao je rečenice o kojima će pričati cijela Hrvatska. ‘Mislim da smo sada u fazi kad, po meni, nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku ni od koga. Razgovarat ćemo o svemu. Cijenim Andreja Plenkovića, sve što je napravio i za HDZ i za Hrvatsku. Dijelim uvjerenje da Hrvatska treba biti aktivni član EU-a, ovaj mandat nije bilo lagan, napravljeni su veliki iskoraci, trebamo znati prepoznati rezultate. Tako da bih rekao da je smjer dobar, da ga trebamo podržati, ali isto tako da u sljedećem razdoblju trebamo biti još snažniji u pogledu svake od bitnih komponenata HDZ-a.’ Kad mu je zapanjeni Bobić rekao da to izgleda kao odricanje od Plenkovića, čiji je bio štićenik, Ressler je izjavio: ‘Ne bih to tako mogao okarakterizirati. Puno smo surađivali…’ Ressler je puno surađivao s Plenkovićem!? To bi bilo kao da kurir Pinki kaže da je puno surađivao s drugom Titom. Kako god, N1 je postao poligon za lansiranje političkih senzacija, a HRT 4, koji je postojeća uprava dovela do stanja u kojemu je čak i radijski program gledljiviji, radi za rodbinu voditelja i par egzibicionista koji se odazivaju u sve medije. I HRT još ima obraza tražiti povećanje pretplate!

1/2