Novosti

Politika

Matić zavadio Evropu

Oponentima rezolucije kojim bi se dopustilo pravo na pobačaj, priključili su se i hrvatski biskupi tražeći od Evropskog parlamenta da je ne usvoji zato što bi njome, kako tvrde, teško bila povrijeđena prava djeteta i zato što je suprotna evropskim i globalnim dokumentima

Large fred

Predrag Fred Matić (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Prijedlogom Rezolucije o općem pravu na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju Evropskom parlamentu, ali i na druga prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena, SDP-ov zastupnik u EP-u Predrag Matić Fred podijelio je javnost i političke krugove diljem EU-a. Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih deset godina. Trebala bi biti izglasana u vrijeme kad neke članice EU-a zabranjuju pobačaj i ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji te negiraju važnost seksualne edukacije. Matić u prijedlogu apelira na nužnost borbe protiv širenja dezinformacija, a posebno ističe problem korištenja priziva savjesti kojim se na temelju osobnih uvjerenja ženama uskraćuje zdravstvena briga.

Prije mjesec dana izgledalo je da će rezolucija biti usvojena jer su za njegovu inicijativu na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost EP-a osim socijaldemokrata i socijalista, zelenih, ljevice i drugih parlamentarnih grupacija, glasali skoro svi članovi odbora iz redova Evropske pučke stranke (EPP), u kojoj je i HDZ.

U međuvremenu se digla kuka i motika. HDZ smatra da je Matićeva rezolucija loša pa će glasati protiv nje, izgovarajući se na prigovor savjesti koji se, po njima, izjednačava s uskraćivanjem medicinske brige. "Izvješće ne uvažava svu tragediju i složenost situacije u kojoj majka odlučuje o životu svojeg nerođenog djeteta. Svaka država članica ima pravo samostalno urediti ova pitanja i ne treba nikoga tko će joj iz Bruxellesa ideološki soliti pamet", rekao je eurozastupnik HDZ-a Karlo Ressler.

Šef Vijeća biskupskih konferencija EU-a, kardinal Jean-Claude Hollerich, smatra da bi članovi EP-a učinili velik propust prihvaćanjem Matićevog izvještaja kojim pobačaj želi proglasiti ljudskim pravom. Slovački parlament skoro dvotrećinskom većinom odbio je Matićev prijedlog uz stav da su pitanja koja se tiču zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država članica EU-a, pa je utvrđeno da Matić krši načelo supsidijarnosti i prekoračuje nadležnosti EU-a.

Priključila se i Hrvatska biskupska konferencija (HBK) tražeći od EP-a da odbaci rezoluciju zato što bi njome, kako tvrde, teško bila povrijeđena prava djeteta i zato što je suprotna evropskim i globalnim dokumentima, uz tvrdnju da su zdravstvena i obrazovna prava u isključivoj nadležnosti nacionalnih zakonodavstva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više