>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše N.J.

Blogom protiv zamajavanja

‘U svojim tekstovima se bavim bezidejnošću vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, ali ne zaboravljam ni ostale entitete, pa ni nevladin sektor kojem poručujem: manite se grantova i donacija, bavite se ljudima’, rekao je psiholog Srđan Puhalo na zagrebačkoj promociji knjige ‘Samo frontalno’

Baba Radojka je 1948. kazala: ‘Doći će vrijeme kad će najveći Srbi biti Steven Seagal i Emir Kusturica.’ Ovom rečenicom započinje blog ‘Mudrolije babe Radojke’, jedan od preko 140 njih sakupljenih u knjizi ‘Samo frontalno’, autora Srđana Puhala, doktora psihologije iz Banjaluke, čija je promocija održana u subotu, 7. oktobra, u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Promocija, koju je organizirao zagrebački pododbor ‘Prosvjete’, okupila je veliki broj ljudi svih generacija kojima su o knjizi osim autora govorili profesorica Mira Bićanić iz Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu i novinari Saša Kosanović iz Novosti i Domagoj Zovak iz Newsbara, uz učešće predsjednice pododbora Anete Lalić.

- Dobar sam otac dvoje djece, a loš muž jedne žene jer se nisam učlanio u partiju i ne ganjam karijeru. Ne bavim se ničim pametnim, već pišem blog na portalu ‘Frontal’ koji se čita i prenosi, ali od toga nemam para, već samo prozivke da sam Bakirov ili Sorosev Srbin, ustaša, neprijatelj Republike Srpske, zavisno od toga što sam napisao - rekao je Puhalo i dodao da se njegovo pisanje, koliko god bilo duhovito, ironično ili satirično, bazira na činjenicama.

- Ovo je moja prva knjiga u kojoj nema nijedne tabele ili grafikona - rekao je i dodao da zato ima brojeva, naročito kad bavi time koliko je civila ubijeno u BiH za vrijeme posljednjeg rata.

- Političari sva tri naroda vole umanjivati svoje zločine i preuveličavati žrtve, pa se pitam da li oni misle dobro svojim narodima jer smatraju da ih je premalo pobijeno. Ti političari razvijaju antagonizam među narodima i hrane njihove strahove, ali nema nikog složnijeg od njih kad se nađu u kafani ili negdje drugdje za dobrom trpezom - rekao je Puhalo.

- U svojim se blogovima bavim bezidejnošću vlasti i opozicije u RS-u, ali ne zaboravljam ni ostale entitete u BiH, pa ni nevladin sektor kojem poručujem: manite se grantova i donacija, bavite se ljudima. Mi u BiH ne živimo, već životarimo, nadajući se da će biti bolje i da će nam boljitak donijeti neko drugi - rekao je autor knjige i dodao da je za loš položaj stanovnika BiH osim građana, koji biraju političare koji ništa ne rade za njih, i vlasti koje sve rade samo za sebe, kriva i međunarodna zajednica koja, kako je rekao, ‘naprosto ne zna šta bi sa nama’.

- Često me zbog mog pisanja pitaju da li se bojim. Ne bojim se Dodika niti ostalih vlasti, ali se bojim budala koje bi me mogle napasti ako vide moju sliku uz negativan tekst - rekao je Puhalo, zaključivši da političari svojim ‘patriotizmima’ zamajavaju narod kako on ne bi razmišljao o svakodnevici koja je sve crnja.

Po riječima Mire Bićanić, Puhalovi tekstovi su nešto novo u poplavi blogoreje i čitaju se s užitkom.

- Puhalo koristi humor u opisu situacije koja nema humora - rekla je ona.

Kosanović smatra da je situacija u RS-u i BiH ista kao i u Hrvatskoj i svim feudima nekadašnje Jugoslavije koji se suočavaju sa sličnim problemima i pljačkom od strane vlasti.

- Ne bih dao mladima da čitaju ovu knjigu jer će sjesti u prvi autobus koji odlazi preko granice - rekao je Kosanović.

Domagoj Zovak također smatra da su mnoge pojave koje je Puhalo opisao primjenjive i na Hrvatsku.

- Primjer je Vukovar koji smo pretvorili u mauzolej koji obiđemo jednom godišnje, vidimo da je pokojnik onako kako smo ga ostavili lani i odemo. Mnogi bi htjeli da čitavu Hrvatsku pretvorimo u takav mauzolej - rekao je Zovak.

1/2