Novosti

Društvo

Blokiran rektorski pulen

Vijećnici Filozofskog fakulteta nisu prihvatili godišnji financijski izvještaj v. d. dekana Miljenka Šimprage

Large intrigator lasi%c4%87

Članovi Fakultetskog vijeća ispred Filozofskog (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Nije se dobro provelo dvoje kandidata za dekana Filozofskog fakulteta pred Senatom Sveučilišta u Zagrebu, o čemu smo pisali u prošlom broju Novosti, ali u međuvremenu je jako loše prošao i rektorski pulen Miljenko Šimpraga na fakultetskom vijeću te sastavnice. Jer vijećnici Filozofskog fakulteta nisu prihvatili godišnji financijski izvještaj toga vršitelja dužnosti dekana, što je dovelo do ranije nezabilježene pat-pozicije suprotstavljenih strana. Prema statutu fakulteta, samo odbijanje automatski već znači kraj mandata za toga profesora veterinarstva poslanog da nekako pripitomi onakve neposlušnike iz Lučićeve, pa da se sveučilište i nadasve rektorat konačno vrate u svoju idilu sa žezlima i srebrnim lancima i talarima.

No problemi se umnožavaju brže negoli ih rektor Damir Boras i njegovi najodaniji križari uspijevaju maknuti podalje od javnosti; aktualni primjer je afera oko rektorova zataškavanja krivnje jednog akademskog seksualnog zlostavljača. Točnije, Boras ga je bez obzira na prijavu oštećene studentice lično dao promovirati u professor emeritusa, ali o tome ćete nešto više imati priliku pročitati u drugom dijelu ovih novina.

Mi se ovdje vraćamo pak na spomenutu najnoviju krizu vlasti na Filozofskom fakultetu, gdje nam Šimpraga do daljnjeg ostaje totalno imobiliziran, a i ne samo on, jer će se i sam rektorat neko vrijeme zasigurno praviti neokrznutim, sve dok se pokuša iznaći dodatni prostor za manevar. Ne treba misliti da se tome dičnom skupu ikamo žuri: Hrvatski studiji, rastakanje kojih je potrajalo niz godina, preuvjerljiv je pokazatelj da nema toga strpljenja koje rektor i njegovi nisu spremni iskazati kad je u pitanju sankcioniranje bunta po iole jogunastim sastavnicama zagrebačke univerze. No ipak je činjenica i da prvi sljedeći korak u zapletu s oktroiranjem vlasti Filozofskom trebaju izvesti oni, što ih donekle nanovo izvlači na brisani prostor zbog kojeg već rogobore o medijskoj hajci i sličnim baucima, naročito zato što su već dobrano unervozili i vrh HDZ-a.

Također, Ministarstvu bi znanosti i obrazovanja također bilo pametno da iznova pomno obrati pažnju na recentne momente u okršaju između Filozofskog i rektorata, prije nego što sve ionako završi opet na sudovima, recimo upravnom pa Ustavnom. A samim fakultetskim vijećnicima koji su već dokinuli mandat nevoljenom šefu ostaje da razmotre neke pridodane okolnosti u ovoj situaciji, one kojima se šire mogućnosti za aktivniji odgovor i preokretanje ubitačne dinamike – blokadu ili štrajk.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više