Novosti

Društvo

Imobilizacija ‘Filozovskog’

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, te Sveučilišni savjet i Senat neće uvažiti prošlotjedni apel Vijeća Filozofskog fakulteta kojim se upozorava na propuste u radu privremene fakultetske uprave i vršitelja dužnosti dekana Miljenka Šimprage

3a62qjpfljcwbfdfrnbw89i80bx

(foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, te Sveučilišni savjet i Senat neće uvažiti prošlotjedni apel Vijeća Filozofskog fakulteta kojim se upozorava na propuste u radu privremene fakultetske uprave i vršitelja dužnosti dekana Miljenka Šimprage. Neće, jer su isti adresirani velikodostojnici zato tamo i oktroirali takvog jednog profesora iz područja primijenjenih znanosti, koji inače u službenoj korespondenciji piše ‘Filozovski’ i ‘Filozoski’, dakle, ne bi li tu ustanovu što bizarnije imobilizirali i ponizili.

No članovima Vijeća zasad ne preostaje ništa doli bilježiti kritične momente u njegovu radu – ako drukčijih uopće ima – i zahtijevati sankcije. A što je novog u tom pogledu, nakon onog o čemu smo izvještavali proteklih mjeseci? Sudeći po apelu, Šimpraga je zanemario mogućnost raspisivanja jesenskog upisnog roka za preddiplomske studije, iako je ostalo 107 slobodnih mjesta, tj. 10,5 posto kvote na ukupno 13 studija. Prevedeno u financijski jezik, a fakulteti su nakon Bolonjske reforme uvelike svedeni na tržišno određene pogone, privremeni dekan potencijalno je oštetio FF za više stotina tisuća kuna.

I bilo bi lijepo da je to sve što je učinio, odnosno nije. Ipak, daljnja mu komunikacija s kolegama otkrila je da Miljenko Šimpraga navodno nije bio svjestan ni samog istjecanja roka za raspis jesenske ture prijava za preddiplomske studije, a niti ga je to mnogo zanimalo. Za to vrijeme Senat Sveučilišta u Zagrebu i rektor Damir Boras jednostavno ignoriraju stavljanje na dnevni red prijedloga Vijeća FF-a za vršitelja dužnosti dekana u predstojećoj akademskoj godini.

Podsjećamo, vijećnici su još prije ljetne stanke i godišnjih odmora urudžbirali prijedlog za imenovanje Dragana Bagića na tu funkciju, pri čemu su ga izabrali većinom od 80 glasova, uz šest protivnih. Sveučilišno vodstvo se apsolutno oglušilo na tako iskazanu volju svoje najveće sastavnice, i sva je prilika da Šimpragu kani zadržati tu gdje jest do daljnjeg, pa je teško i u vezi s ovim apelom biti imalo optimističniji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više