Novosti

Kultura

Bogat i besplatan program na HRFF-u

Od 6. do 13. prosinca održat će se on-line 18. Human Rights Film festival s besplatnim filmskim programom i nizom diskusija o različitim vidovima ljudskih prava

Large large hrff plakat

U nedjelju, 6. decembra, počinje 18. izdanje Human Rights Film festivala koje će zbog epidemiološke situacije biti održano on-line. Udarni dio festivala, koji traje do 13. decembra, čini 15 novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, među kojima su radovi redatelja poput Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića. Svi filmovi prikazivat će se putem platforme www.kinoeuropa.hr besplatno i tokom cijelog trajanja festivala bez dnevnog rasporeda.

Raznovrstan popratni program HRFF-a putem razgovora i dodatnih filmskih projekcija bavit će se različitim temama vezanim uz ljudska prava i pratiti na Facebook stranici i adresi www.facebook.com/HumanRightsFestival.

Razgovorni program HRFF-a počinje u ponedjeljak, 7. decembra, u 17 sati s temom "(Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama" u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, koliko je zbilja reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućavaju sudjelovanje u procesima donošenja odluka te što kažu žene. U 19 sati prikazuje se film "Ovo je moje vrijeme" Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj nakon čega će se biti diskusija u moderaciji udruge Roda.

U utorak će na interaktivnoj radionici u 15 sati biti obrađivane teme mentalnog zdravlja, komparacije reproduktivnih prava u Poljskoj i Hrvatskoj, te važnosti prava na pobačaj. U 17 sati, u suradnji s Revijom malih književnosti, bit će predstavljena "Antologija pisaca Polarnoga kruga" i prikazan dokumentarni film "Borba za Grenland" koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije.

U sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima, tribina Kuće ljudskih prava "Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj" bit će održana u srijedu, u 13 sati i bavit će se utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti. U 15 sati bit će riječi o Wikipediji i Wikimediji vezani za ljudska prava. Tom prilikom će se revidirati postojeći sadržaji i nadopuniti baza člancima iz različitih područja. U 17 sati stručnjakinje iz područja rodno uvjetovanog nasilja nad ženama govorit će o nužnosti implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

U četvrtak, u 13 sati, počinje razgovor na temu mogu li se solidarni oblici djelovanja, kojima svjedočimo za vrijeme pandemije, lakše ili teže pretočiti u sistemsku promjenu, te ima li šanse da #Solidarno bude #NovoNormalno. Raspravu će komentirati Petar Vidov (Faktograf) i Anastazija Stupar (Hrvatsko debatno društvo) uz moderaciju novinarke Ivane Dragičević (N1). U 15 sati prikazuje se dokumentarni film "Svoje" Miroslava Sikavice o tri mlade Romkinje, Vedrani, Rosi i Adrijani, koje su usprkos preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put i ostvarile zacrtane ciljeve. Autor i protagonistice filma učestvovat će u raspravi.

U okviru tribine "Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo?" u 17 sati raspravljat će se da li je sekuritizacija odgovaranje na radikalizaciju isključivo u polju nacionalne sigurnosti, kao što nudi Vlada RH, jedini put. Raspored u 19 sati zatvara masterclass rumunjskog režisera Alexandera Nanaua i projekcija njegovog nagrađivanog dokumentarnog filma "Kolektiv" koji rasvjetljava slučaj požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. Slijedili su protesti koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu, a autor je, prateći nekoliko ključnih figura, razotkrivao mračno lice korupcije koja nagriza njegovu zemlju.

U petak, 11. decembra, na programu uživo od 14:30 bit će riječi o aktivnosti demokratske opozicije u Bjelorusiji koja je dobitnik nagrade Saharov za slobodu mišljenja Evropskog parlamenta. Opoziciju predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena i istaknuti političari i predstavnici civilnog društva. Uz moderaciju novinara Dragana Nikolića (HRT) govorit će glavna opoziciona kandidatkinja na predsjedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja, Vasiĺ Sankovič, izvršni direktor Human Rights House Belarus koji je u egzilu u Viniusu, potpredsjednica Pododbora za ljudska prava EP-a Hannah Neumann i novinarka Hanna Liubakova.

Što se tiče filmova iz glavnog programa 18. HRFF-a bit će prikazani igrani film "Genus Pan" autora Lava Diaza, dokumentarci "Korporativna odgovornost" Jonathana Perela, "Sretan Božić, Yiwu" Mladena Kovačevića, "Njen socijalistički osmijeh" Johna Gianvita, "Izbačeni" Fredrika Gerttena i "Razlog zbog kojeg skačem" Jerryja Rothwella.

Bit će prikazani i dokumentarci "Notturno" Gianfranca Rosija te "Mala djevojčica" Sebastiena Lifshitza, "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka, kao i igrani filmovi "Groznica" Maye Da-Rin, "Futur treći" Faraza Shariata. Moći će se pogledati i eksperimentalni filmovi "Ljubav s preprekama" Dore García te "Tesaurus" Marka Grbe Singham kao i igrano-dokumentarni film "Domovine" Jelene Maksimović.

Igrani film "Nikad rijetko ponekad uvijek" Elize Hittman neće se moći pogledati za vrijeme trajanja HRFF-a, nego će biti naknadno prikazan u kino projekciji u proljeće 2021. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više