Novosti

Politika

Bokan proglasio Mariniku Tepić za Rumunjku koja mrzi srpski narod

Idejni vođa Belih orlova redatelj Dragoslav Bokan kazao je za opozicijsku političarku Mariniku Tepić da je pripadnica rumunjske nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i da je narodni neprijatelj, baš kao što je prošle godine kazao za novinarku Novosti Anju Kožul. Tepić će ga tužiti za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje

Large bokan

Dragoslav Bokan u emisiji Balkan info

Komentirajući blokade puteva koje su u subotu organizirane širom Srbije u znak protesta zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu, redatelj Dragoslav Bokan je u izjavi za TV Pink vrijeđao potpredsjednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i proglasio je za nacionalnog neprijatelja.

"Potreban je odgovor, ne samo to ‘oni su grozni, oni su ovakvi, onakvi…’ Jesu, ali to nije tema. Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kada je bila mlada devojka i studirala šta? Rumunski jezik! Iz rumunske porodice! Rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički", rekao je Bokan.

Poslije ove izjave oglasila se Marinika Tepić koja je najavila podnošenje kaznene prijave za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od premijerke Ane Brnabić da zaustavi djelovanje čovjeka koji je poznat pod imenom Dragoslav Bokan i uhapsi ga. Kako je naveo Nenad Čanak u saopćenju, trideset godina taj "fašistički jurišnik seje mržnju po Srbiji i zemljama regiona".

Prema njegovim riječima, ovaj osuđeni kriminalac slobodno se pojavljuje u medijima i širi svoje luđačke i fašističke ideje. Takvoj osobi nije mjesto na televizijima, nego u zatvoru, naveo je Čanak i pozvao Anu Brnabić da radi svoj posao i uhapsi ovakve fašiste. Građanima Vojvodine, Srbima, Mađarima, Rumunjima, Hrvatima, Slovacima, Rusinima, Makedoncima, Romima, Albancima i svim ostalim, LSV poručuje da se ne boje ovakvih fašista.

"Ako ih država ne zaštiti, LSV će stati u odbranu građana Vojvodine kao i 1991, 1995, 1999. i svakog puta kada su ih fašisti napadali", naveo je Čanak.

Reagirao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je funkcionerka SSP-a "lažov" i da "ne postoji stvar koju nije uradila protiv naše države", ali i dodao da je sramota da je neko napada zato što pripada drugoj naciji.

"Apsolutno osuđujem svakog ko bilo koga vređa na nacionalnoj osnovi. Ja Rumune obožavam, i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare i ne dam da bilo ko napada nekog zato što je Rumun ili Srbin. Uvek ću, svuda, na svakom mestu, da izrazim neslaganje s tim, da osudim svaki govor mržnje i isticanje argumenata da je neko ovakav ili onakav zato što pripada nekoj naciji", rekao je u utorak Vučić.

Prošle godine na meti Dragoslava Bokana našao se i tjednik Novosti i novinarka Anja Kožul zbog teksta o Arnaudu Gouillonu, kojeg je srpski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković imenovao za direktora Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji. Bokan, nekadašnji idejni vođa paravojne formacije Beli orlovi, obrušio se serijom bijesnih komentara usmjerenih prema Novostima, Srpskom narodnom vijeću i posebno autorici teksta kojoj je uputio sljedeći komentar: "Zauvek zapamtite njezino lice i nemojte joj dozvoliti da glumi Srpkinju posle ovoga. Ona je naš neprijatelj, izrod i izdajnik, onaj najbedniji – što za šaku kuna radi sve što joj kažu, u svim pozama i kad god se ćefne njenim gazdama iz šahovničarske kvazi države."

"Pored njegovih riječi, nema se o Bokanu još puno za reći. On je simptom šireg problema što ga imaju oni koji njegove teze filtriraju u novinske komentare, kao i oni koji smatraju prikladnim angažirati ga da im režira bilo što. Patološki huškač već je nekažnjeno posijao dovoljno zla u ratovima 90-ih, a sije ga nekažnjeno i danas, prema svima koji se ne uklapaju u njegovu bolesnu koncepciju nacije koju mrzi cijeli svijet i čiji pripadnici mrze sami sebe. Zaista, kakav čovjek moraš biti da živiš za to? Čovjek kao Bokan", napisao je tim povodom tadašnji glavni urednik Novosti Nikola Bajto.

Podsjetimo na događanja s kraja prošlog tjedna. Ekološki aktivisti i građani blokirali su u subotu promet u više gradova protestirajući zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji. U pojedinim mjestima došlo je do nasilja i sukoba s policijom, a najozbiljniji incident se dogodio u Šapcu, gdje se policija povukla s blokade mosta preko Save, a nedugo zatim je na okupljene građane krenuo bager za kojim su išli i batinaši naoružani motkama i čekićima.

Bager je zaustavio Dragan Milovanović Crni koji je tom prilikom čovjeku koji je upravljao vozilom nanio tjelesne ozljede, zbog čega je istog dana bio uhapšen i dan kasnije pušten da se brani sa slobode. Vozač bagera i mladići koji su motkama i čekićima tukli okupljene građane, s druge strane, nisu bili privedeni, niti se protiv njih vodi ikakav postupak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više