Novosti

Društvo

Bolnica na kraju sela

Petrinjski odjeli Opće bolnice Sisak, nakon godinu dana rada u restoranu, preseljeni su u Mošćenicu. Nova zgrada u Sisku napokon je useljena

Large intrigator  paulina

Župan Ivan Celjak u posjeti kontejnerskoj bolnici u Mošćenici (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Kako sustav i njegove birokratske poluge (ne)funkcioniraju najbolje svjedoči urgentna situacija nakon prirodne katastrofe, razornog potresa koji je teško oštetio zgrade sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić smještene u Sisku i Petrinji. Zbog oštećenja su punih deset mjeseci bolesnici ležali pod šatorima u krugu bolnice u Sisku i u petrinjskom restoranu. U isto vrijeme, jedina neoštećena, pred sam potres sagrađena zgrada tzv. Središnjeg paviljona u Sisku, bila je prazna jer se čekalo na potrebne dozvole za useljenje bolesnika.

Drugo proljeće nakon potresa spremaju se projekti za Europski fond solidarnosti, odakle bi trebalo financirati obnovu zgrada javne namjene. No osim lakših, nekonstrukcijskih radova, na terenu nema značajnih gradilišta. Dok se obnova čeka, petrinjski odjeli pulmologije, produljenog liječenja i palijativne skrbi, nakon godinu dana rada u prostorijama nekadašnjeg obližnjeg restorana, preseljeni su u Mošćenicu, selo između Siska i Petrinje. Sada su u kontejnerskom naselju, gdje je umjesto nekadašnjih 100 bolničkih kreveta smješteno njih tek 28. Ravnatelj sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Tomislav Dujmenović za Novosti napominje da funkcioniranje petrinjskih odjela u improviziranim prostorima restorana u bolničkom dvorištu nije bilo održivo i da su uz nepostojanje svih potrebnih tehničkih uvjeta postojali i sigurnosni rizici.

- Zalaganjem našeg župana Ivana Celjaka Opća bolnica, odnosno njen dio smješten u Petrinji, dobila je novi prostor, dva montažna objekta u Mošćenici. U njima su privremeno smješteni odjel pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja, čime se značajno poboljšala kvaliteta liječenja pulmoloških i palijativnih bolesnika, a i povećali su se bolnički kapaciteti za hospitalizirane bolesnike. Poliklinički dio, sve ambulante kao i čekaonica za pacijente od sada su u zatvorenom prostoru. Ovakav smještaj u posebno uređenim i opremljenim montažnim objektima nudi značajno bolje uvjete - tvrdi ravnatelj Dujmenović o privremenom smještaju bolničkih odjela u kontejnerskom naselju.

Dok su petrinjski odjeli punih godinu dana radili u improviziranom prostoru nekadašnjeg bolničkog restorana, kako i sam ravnatelj kaže, bez svih potrebnih tehničkih uvjeta i sigurnosti, do tada se bolesnici u Sisku punih deset mjeseci nisu mogli useliti u novosagrađenu zgradu Središnjeg paviljona, za koji ravnatelj kaže da je "otvoren 28. svibnja 2021., otkad radi punom parom". Međutim, činjenica je da su bolesnici do listopada bili pod šatorima. Tu su također problem bile potrebne dozvole, dakle papirologija.

- Preduvjet za smještaj pacijenata u Središnji paviljon bio je završetak radova na novom objektu te ishođenje svih potrebnih dozvola za rad ovakvog objekta u službi zdravstvene zaštite. Iako to na prvi pogled izgleda nelogično, novi objekt bez sigurnosnih provjera i atestiranja mogao je predstavljati ozbiljan rizik za djelatnike i korisnike jer se u njemu koristi cijeli niz novih tehnologija te opasnih uređaja i instalacija, poput opskrbe potencijalno opasnim plinovima. Svi građevinski radovi i potrebne dozvole osigurani su u skladu s rokovima koje su utvrdila nadzorna tijela na gradilištu te službene agencije i Ministarstva zdravstva. Naši žitelji sada imaju pristup najmodernijoj bolničkoj skrbi i to je velik iskorak za Sisačko-moslavačku županiju - objašnjava Dujmenović.

Dodaje da su u njegovoj ustanovi "silno ponosni na taj projekt koji su uspjeli dovršiti u jeku pandemije, kad je većina gradilišta diljem Europe zamrla". Ravnatelj sisačke bolnice navodi da će predviđena obnova stajati 180 milijuna kuna i da je trenutno u izradi projektno-tehnička dokumentacija za cjelovitu obnovu koja će "biti izvedena u najkraćem mogućem realnom roku". Koliki je taj rok, očito se još uvijek ne zna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više