Novosti

Kultura

Poziv na likovnu koloniju "Jesen u Petrinji"

Slikari i likovni amateri svih generacija mogu se prijaviti na ovogodišnju jesenju petrinjsku likovnu koloniju do četvrtka, 12. oktobra, kod Mare Vilus, predsjednice petrinjskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta"

Large pxl 300418 20446875

(foto Nikola Čutuk/PIXSELL )

Likovna kolonija "Jesen u Petrinji 2023." bit će održana u petrinjskom parku i na nasipu rječice Petrinjčice u subotu, 14. oktobra, s početkom u 10 sati. Ovu koloniju već tradicionalno, 15. put organizira Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" - Pododbor Petrinja. Ove godine očekuju dolazak slikara i likovnih amatera iz Zagreba, Karlovca, Plitvičkih jezera, Zagorja, Popovače, Kutine, Novske, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Velike Kladuše, Krnjaka, Siska i Petrinje.

- Dolazak su već potvrdili dvadesetak slikara, dva kipara i desetero djece. Mališanima i slikarima amaterima stručne savjete davat će naš dugogodišnji učesnik likovnih kolonija, prof. Nedeljko Tintor, akademski slikar. I svi ostali koji žele slikati na našoj likovnoj koloniji mogu se prijaviti do četvrtka, 12. oktobra, na telefon: 098 9593 685, poziva Mara Vilus, predsjednica petrinjskog pododbora SKD-a "Prosvjeta". Dodaje kao je i ovogodišnja je manifestacija zamišljena kao međunarodna, međugeneracijska, multikulturalna i multietnička.

Učesnici likovne kolonije okupljaju se u subotu u 10 sati u parku u središtu Petrinje, gdje su organizirani podjela pribora za slikanje i doručak. Početak slikanja planiran je za 11 sati, a u 15 sati bit će podjela priznanja nakon čega će uslijediti zajednički ručak za sve učesnike.

Manifestaciju "Jesen u Petrinji" financijski su podržali Savjet za nacionalne manjine RH i članovi SKD-a "Prosvjeta” - Pododbor Petrinja.

- Radovi nastali na ovoj koloniji, kao i na onima prethodnima, bit će izloženi na našim tradicionalnim godišnjim izložbama u Galeriji "Krsto Hegedušić" u Petrinji, stradale u razornom potresu 29. decembra 2020. godine, ali tek po završetku obnove, kao i u našim obnovljenim društvenim domovima na području Banije, te u SKD-u "Prosvjeta" u Zagrebu, kaže predsjednica Vilus i dodaje:

- Iduća aktivnost petrinjskog Pododbora je da pronađemo dugo traženi radni prostor u kome bismo mogli održavati razne radionice, druženja i godišnje skupštine, a koje od potresa održavamo na otvorenom za lijepog vremena, a u slučaju kiše, koristimo kontejner i pomoćne prostorije predsjednice. Pomoć za pronalazak radnog prostora tražili smo od naših srpskih institucija i Grada Petrinje, od kojih očekujemo pozitivno rješenje ovog našeg problema, zaključuje Mara Vilus.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više