Novosti

Kultura

Jubilarni likovni susreti na Baniji

Dvadeseti likovni susreti na Baniji i izložba slika bit će održani u subotu, 27. maja u Društvenom domu u Jabukovcu, u organizaciji petrinjskog pododbora SKD-a "Prosvjeta". Sudjelovat će 19 slikara iz Zagreba, Karlovca, Popovače, Novske, Dvora i Petrinje

Large susreti

Jedna od slika nastalih na lanjskim likovnim susretima

Jubilarni, 20. likovni susreti na Baniji i 9. izložba slika bit će održani u subotu, 27. maja u Društvenom domu u Jabukovcu. Pododbor Petrinja Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" organizator je ove manifestacije na kojoj će sudjelovati 19 slikara iz Zagreba, Karlovca, Popovače, Novske, Dvora i Petrinje.

- Osim odraslih učesnika na likovnim susretima svoje slikarsko umijeće pokazat će i 10 djece Jabukovca, Gornje Pastuše i Petrinje, a svoje radove za izložbu slika poslala nam je jedna 5-godišnja djevojčica iz Srbije, koja je prije nekoliko dana naslikala svoje slike, kao i dvoje djece iz Petrinje, koji su svoje slike izradili od 2003. do 2007. godine - rekla je Mara Vilus, predsjednice petrinjskog pododbora "Prosvjete". Poziva pritom sve prijatelje, entuzijaste i ljubitelje slikanja na ovu jubilarnu banijsku manifestaciju.

Nakon okupljanja slikara u petrinjskom parku od 9 sati, u 10 sati organizirano se odlazi u Jabukovac, gdje se nakon doručka dijeli pribor za slikanje i odabire lokacija za slikanje, u društvenom domu ili prirodi. Slikanje će trajati do 16 sati, a zatim će se se postavljati radovi koji će biti izloženi na izložbi.

Deveta izložba slika otvara se u 17 sati u Društvenom domu u Jabukovcu, gdje će se moći pogledati do 31. maja. I ovogodišnji likovi susreti na Baniji završit će uz večeru i druženju u večernjim satima. Ove manifestacije su sufinancirali Savjet za nacionalne manjine Vlade RH, Grad Petrinja, Sisačko-moslavačka županija i članovi SKD-a "Prosvjeta" - Pododbor Petrinja.

Kako doznajemo od Mare Vilus u idućem razdoblju petrinjski pododbor "Prosvjete" planira organizirati u Petrinji 3. likovnu kolonija pod nazivom "Buđenje svjetlosti", u kontejnerskom naselju na Sajmištu i u Centru novog života, a na jesen i 15. likovnu koloniju "Jesen u Petrinji 2023.".

- Kada dobijemo radni prostor koji smo izgubili u potresu 29. decembra 2020. godine, planiramo organizirati dječje radionice, kao i radionice za odrasle. Također, planiramo organizirati i 5. smotru kulturnog stvaralaštva, tradicionalna igra i pjesma – zaključila je Mara Vilus.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više