>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Borba duga 17.500 kilometara

Obilježena 77. godišnjica formiranja 13. proleterske udarne brigade ‘Rade Končar’: Trinaesta proleterska, osnovana na Kordunu, sudjelovala je u borbama za oslobođenje čitave Jugoslavije

Na Žumberku u Budinjaku, Sošicama i Radatovićima te na Kordunu u Gornjem Sjeničaku, u mjestu osnivanja, obilježena je 77. godišnjica formiranja slavne 13. proleterske udarne brigade ‘Rade Končar’ čiji je prvi komandant bio narodni heroj Rade Bulat. Na četiri spomenika u spomenutim mjestima Žumberka i Korduna gdje je brigada vojevala i gdje je osnovana, položeni su brojni vijenci.

Obilježavanju su prisustvovale delegacije antifašista iz Hrvatske te susjedne Slovenije, gdje je Trinaesta proleterska 1942. godine oslobodila cijelu Belu Krajinu od slovenskih belogardejaca, Talijana i Nijemaca što Metlika obilježava kao Dan općine.

- Znamo da je Bela Krajina bila kolijevka današnje Slovenije. Svi državni organi bili su kod nas. Dobro je da se sjećamo ljudi koji su se tada žrtvovali u teškim zimskim uslovima. Desne struje su u Evropi sve moćnije ali moramo ponavljati koja je prava strana i tko su pobjednici, što nam priznaje cijeli svijet - kazao je načelnik općine Metlika Darko Zevnik.

- U 13. proleterskoj brigadi borilo se oko devet hiljada boraca. Svaki četvrti dao je život za slobodu na borbenom putu dugom 17.500 kilometara. U redovima brigade borilo se preko 400 žena. Iz svojih redova iznjedrila je 17 generala i 15 narodnih heroja. Brigada je primila najveća priznanja za ratne zasluge i nosila slavno ime - proleterska. Potom je nosila naziv Josipa Kraša, a kasnije Rade Končara, rekao je Miroslav Delić, predsjednik Udruženja antifašista Karlovca.

- Po naređenju vrhovnog komandanta Tita početkom studenog 1943., nastavljen je borbeni put kroz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru prema oslobođenju Srbije. Neke općine u Srbiji, kao Lajkovac i Lazarevac, također su prigrlile 13. proletersku kao svoju. Ona je oslobađala ta mjesta, a narod je davao sinove za popunu njenih jedinica. Trinaesta proleterska brigada ‘Rade Končar‘ sudjelovala je u beogradskoj operaciji i na Srijemskom frontu. Nakon proboja Srijemskog fronta sudjeluje i u gonjenju neprijatelja na pravcu Vukovar - Zagreb, gdje završava borbeni put. Odlikovana je Ordenom bratstva i jedinstva prvog reda i Ordenom narodnog heroja - rekapitulirao je Delić.

1/1