Novosti

Društvo

Borba protiv seksizma našeg svagdašnjeg

Više od tisuću primjera seksizma sakupljeno je na stranici Seksizam naš svagdašnji od kojih je 55 najgorih prijavljeno nadležnim institucijama, ističu iz Centra za građanske inicijative Poreč čiju inicijativu od 1. listopada financijski podupire Fond za aktivno građanstvo

Large seksizam

Seksizam naš svagdašnji naziv je stranice je na društvenim mrežama Facebook i Instagram na kojima se gotovo svakodnevno objavljuju primjeri seksizma i homo/bi/transfobije iz medijskih članaka, oglašivačkih kampanja i izjava osoba na pozicijama moći. Stranicu od 2017. godine vodi Centar za građanske inicijative Poreč, a od tada ima preko 1000 objavljenih primjera, dok je 55 najgorih prijavljeno nadležnim institucijama koje redovito reagiraju. Medijima su izdane preporuke, upozorenja i sankcije, dok je nekoliko nacionalnih oglašivačkih kampanja uklonjeno.

Stranica je dosad vođena isključivo volonterski, no od 1. listopada ove godine Centar za građanske inicijative Poreč, u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom i organizacijom Kvenréttindafélag Íslands, ostvario je sredstva Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz Fonda za aktivno građanstvo u okviru EGP grantova u iznosu od 89,8 tisuća eura.

Ova sredstva su, ističu u Centru i HND-u, od iznimne su važnosti za ključne probleme projekta - neprepoznavanje seksizma i njegove štetnosti, blage sankcije, normalizacija i prihvaćanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, a time i u javnosti te njegovo rijetko i sporadično prijavljivanje.

Opći cilj projekta je povećati poštivanje ženskih ljudskih prava putem smanjenja pojavnosti seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji. Projektom će se omogućiti dodatna edukacija organizacija civilnog društva koje će aktivno pratiti i prijavljivati medijske objave nadležnima, kreiranje priručnika i policy preporuka za suzbijanje seksizma i provedba medijske kampanje za osvještavanje problema i utjecaja seksizma na društvo.

Kao rezultat navedenih aktivnosti, povećat će se broj prijava seksističkog sadržaja u medijima i oglašivačkim kampanjama, educirat će se javnost o štetnom utjecaju seksizma te će se zagovarati strože kazne za medije i oglašivače koji opetovano krše zakone i produciraju seksistički sadržaj.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više