Novosti

Intervju

Sunčica Damjanović: Seksizma za izvoz

Aktivistkinja Centra za građanske inicijative: Trenutno je borba za ravnopravnost žena u društvu sve vidljivija. No u Hrvatskoj paralelno čujemo kako su se žene ‘razbahatile’, kako sada zahtijevaju previše, kako su muškarci ugroženi jer ne mogu ni ‘zavoditi’ žene bez optužbi za seksualno uznemiravanje

Kako komentirate izjavu Milana Bandića ‘bio bih najbolja žena jer svima dajem’?

Milan Bandić je populist, brand koji se temelji na tome da je on ‘čovjek iz naroda, naš čovjek’ pa iz njegovog seksističkog ispada možemo zaključiti i što će taj naš narod rado čuti i još radije odšutjeti, odnosno njegovi podržavatelji, koji su očito u većini kad ga toliko godina drže na poziciji gradonačelnika glavnog grada. Kod naših političara i političarki situacija je takva da sve prolazi i prolazit će dokle god ne postoji aktivno građanstvo, dokle god mislimo da ništa ne možemo promijeniti i da je normalno da političari i političarke rade i govore što ih je volja, bez ikakvih sankcija. Ovdje se radi o kršenju Zakona o ravnopravnosti spolova.

Kako ocjenjujete govor političara o ženama u Hrvatskoj?

Trenutno je borba za ravnopravnost žena u društvu sve vidljivija i u medijima je sve više primjera koji ukazuju na diskriminaciju, seksizam i ostale oblike degradacije žena. No u Hrvatskoj paralelno čujemo kako su se žene ‘razbahatile’, kako sada zahtijevaju previše, kako su muškarci ugroženi jer ne mogu ni ‘zavoditi’ žene bez optužbi za seksualno uznemiravanje. Ako ćemo suditi po komentarima na primjere seksizma koje objavljujemo na Facebook stranici ‘Seksizam naš svagdašnji’, ovakav diskurs nije rezerviran samo za muškarce. Podjednako dolazi od samih žena, odgojenih u patrijarhatu i jednako nesvjesnih svojih prava.

Dakle, javni diskurs je daleko od primjerenog?

Prisjetimo se izjava političara i političarki za koje nitko nije sankcioniran, a primjera je bezbroj. ‘Svi se imaju pravo žaliti, i žale se. Po redoslijedu pristizanja se zaprimaju prijave, tko prvi, njegova djevojka, takav natječaj je uobičajen i u Europskoj komisiji’, izjavila je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac. ‘To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti… To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila’, izjavila je ministrica Nada Murganić o slučaju nasilja u obitelji Tomašević. ‘Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru’, izjavio je ministar zdravlja Milan Kujundžić. ‘Uzrok nasilja je to što je žena radije odabrala da živi s mužem nasilnikom’, izjavio je Ivan Pernar, zastupnik u Saboru i član Živog zida.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više