Novosti

Politika

VIDEO: Borže sačuvaj

Nedavno predstavljanje knjige bivše vicepremijerke i ministrice gospodarstva Martine Dalić ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma’ bilo je u funkciji njene rehabilitacije i spašavanja vlade Andreja Plenkovića, rečeno je na tribini u Privredniku

Nedavno predstavljanje knjige bivše vicepremijerke i ministrice gospodarstva Martine Dalić ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma’ bilo je u funkciji njene rehabilitacije i spašavanja vlade Andreja Plenkovića, rečeno je tribini ‘Rehabilitacija Martine Dalić: Slom ortačkog kapitalizma ili velika pobjeda Borga?’ održanoj 6. novembra u prostorijama SPD-a Privrednik u Zagrebu.

Istraživački novinar portala Index Ilko Čimić, autor tekstova o neformalnoj grupi Borg, koju je činilo više privrednika, pravnika i političara te koja je asimilirala resurse ovog koncerna, koji su doveli do iznuđene ostavke Martine Dalić, rekao je da ona u svojoj knjizi i istupanjima nije demantirala kompromitirajuće mejlove. Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a naglasila je da postojeća zakonska rješenja nisu odgovarala elitama.

- U slučaju Agrokora prekršen je niz zakona i postoji sumnja da su počinjena koruptivna djela koje DORH na žalost nije detaljno istražio. Zainteresirane strane kontaktirale su s tvorcem zakonskog rješenja - rekla je. 

Željko Ivanović, ekonomski stručnjak i autor knjige ‘Slučaj Agrokor’, istaknuo je da je hrvatska privatizacija specifična i obilježena (bez)brojnim aferama.

- Ovo što se dešavalo u 25 godina hrvatske tranzicije i privatizacije nije posljedica socijalističkog sustava nego je to autentičan proces koji je započeo 1990. - rekao je Ivanković.

Učesnici tribine ukazali su na političko-medijske direktive u vezi predstavljanja događaja i naglašavanja spasonosne uloge članova grupe Borg jer bi, navodno, bilo koji drugi rasplet bio tragičan za Agrokor i Hrvatsku. Podsjetili su na kreiranje liste neprijatelja koje se optuživalo kako bi se prikrila istina u vezi malverzacija grupe Borg.

Složili su se u ocjeni da bi u slučaju da je Antonio Alvarez III. opstao na čelu Agrokora Rusi preko svojih banaka i dalje imali većinu, ali ne bi bilo dobitnika preko roll-up kredita kao što je američki fond Knighthead i ne bi bilo plaćeno 500 miliona kuna savjetničkom timu. Istrage neće biti, ali će u slučaju unutrašnjih sukoba u HDZ-u to pitanje biti postavljeno, zaključili su u raspravi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više