>

novosti logo

Kronika Kronika

Buđenje ličkog govedarstva

LAG Lika obnavlja izuzetno važnu granu stočarstva: Lika ima ogroman potencijal za razvoj govedarstva, zahvaljujući velikim pašnjačkim površinama i povoljnim klimatskim uvjetima

Govedarstvo je jedan od sektora koji je proteklih godina i decenija najviše nazadovao, a broj grla se u ličkim selima drastično smanjio. Tim povodom prije dvadesetak dana su održani prvi inicijalni sastanci na kojim su dobivene prve konkretne informacije iz Ministarstva poljoprivrede, a već danas lički uzgajivači goveda kreću s konkretnim udruživanjem i sve to u organizaciji Lokalne akcijske grupe Lika koja na takav način želi udružiti uzgajivače, ojačati njihov potencijal, te zajedničkim nastupanjem na tržištu jačati pregovaračku i prodajnu moć.

Osim toga, udruživanjem se omogućava siguran plasman proizvoda, prepoznatljivost proizvoda na tržištu, smanjenje troškova repromaterijala i proizvodnje, te zajedničko postavljanje povoljnijih uvjeta, kako na tržištu, tako i u pregovorima s institucijama. Lika ima ogroman potencijal za razvoj stočarstva, zahvaljujući velikim pašnjačkim površinama i povoljnim klimatskim uvjetima. Na 2.214 poljoprivrednih gospodarstava prošle godine evidentirano je 18.434 goveda. Svi ti proizvođači susreću se s brojnim poteškoćama, od nemogućnosti plasmana, preko niske otkupne cijene proizvoda, visoke cijene repromaterijala i proizvodnih troškova, pa sve do nedovoljne informiranosti o zakonskim pravima i mogućnostima financiranja.

Kako bi doskočili svim tim problemima, u LAG-u ‘Lika‘ su se odlučili za uspostavu proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva i već krenuli sa konkretnim aktivnostima; jedna od njih je i prva prezentacija projekta uzgajivačima koja je održana u Korenici. Predavanju je prisustvovalo 20 uzgajivača goveda s područja Donjeg Lapca, Plaškog, Plitvičkih jezera, Saborskog, Udbine, Vrhovina, Rakovice, Gračaca i Cetingrada pri čemu je 90 posto njih iskazalo interes za uključivanje u rad proizvođačke organizacije.

Uzgajivači su pozdravili ovu inicijativu. Ovih dana se održavaju prezentacije i u drugim krajevima Like nakon čega se kreće s postupkom registracije proizvođačke organizacije i prijava na natječaj za Mjeru 9: ‘Uspostava proizvođačkih organizacija i poslovanja‘ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, koja za poslovanje organizacije osigurava 500.000 eura za petogodišnje razdoblje. U Lici puno očekuju od ovog projekta te se nadaju da je ovo početak procesa vraćanja poljoprivredne proizvodnje na puno višu razinu od dosadašnje.

1/1