>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.M.

Potpora uzgajačima goveda

195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica: U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će na kraju ovog programa biti 6000 goveda više nego što ih ima danas

Nije tajna da je u cijeloj državi loša situacija što se tiče stočnog fonda, a samim tim jasno je da je situacija na povratničkim područjima još i gora. Zbog svega toga Vlada Republike Hrvatske je donijela program potpore kojim će u naredne tri godine poljoprivrednicima dodijeliti 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica. Natječaj za bespovratna sredstva je raspisan 2. kolovoza, ali zbog sezone godišnjih odmora javnost o njemu nije detaljno upoznata.

Program potpore proizvođačima radi narušenog proizvodnog potencijala sastoji se od dvije mjere. Prva mjera se odnosi na kupovinu steonih junica mliječnih pasmina goveda. Korisnici sredstava mogu biti poljoprivrednici upisani u Upisnik, koji na svom gospodarstvu drže krave kombiniranih ili mliječnih pasmina. Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore je ograničen na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku.

Druga mjera se odnosi na uzgoj rasplodnih junica, a iznos za ovu mjeru nije fiksan i zavisit će o ukupnom broju prihvatljivih junica prijavljenih na ovu mjeru. Natječaj predviđa usmjeravanje potpora na OPG-ove koji drže goveda simentalske i Holstein pasmine, koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će na kraju ovog programa biti 6000 goveda više nego što ih ima danas, a bitno je naglasiti da je iznos sredstava ograničen pa je zahtjev s pratećom dokumentacijom potrebno predati što ranije.

1/1