Novosti

Kronika

Буђeњe лугaрницe

Хрвaтскe шумe пустилe су у прoдajу oбjeкт кojи имa хистoриjску и друштвeну вриjeднoст. Нo хoћe ли сe нaћи зaинтeрeсирaни зa oживљaвaњe пoзнaтe грaђeвинe у Вojaкoвaчкoм Oсиjeку?

T3jqu9bfois1djczr6y418xv7vt

Bivša lugarnica u Vojakovačkom Osijeku

Zgrada stare lugarnice u Vojakovačkom Osijeku koja oko trideset godina nije u funkciji, prema najavi Hrvatskih šuma, trebala bi ići na prodaju. Lugarnica je površine preko 200 kvadratnih metara, no zbog višegodišnjeg nekorištenja u lošem je stanju. Dio krovišta, pod i zidovi u više prostorija su propali, a ništa bolje nije ni s okolišem koji je neuređen. Lugarnicu je zadnji koristila Hrvatska vojska 1995. godine. Za vrijeme Jugoslavije koristila se i kao društveni dom u kojemu su se održavale svadbe i priredbe. Lugarnica je u lijepom sjećanju ostala kod mještana Vojakovačkog Osijeka.

Jovo Vitanović prisjeća se tako raznih društvenih događanja te boljeg izgleda objekta.

- Lugarnicu je dugo godina koristila Šumarija Križevci. U njoj su jedno vrijeme bili smješteni čak dva šumara sa svojim porodicama. Oni su imali tu i gospodarske objekte, štale i kokošinjce. Blizu lugarnice je i veliki bunar koji nikada nije presušio i glavna cesta koja vodi do Kalnika. Koliko mi je poznato, od 80-tih Šumarija više nije koristila lugarnicu. Treba naglasiti da je bila korištena i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije dok je u Austrougarskoj imala vojnu namjenu. Nekoliko puta ondje sam bio i u svatovima i na drugim događanjima. Tokom 90-tih je napuštena - rekao je Jovo.

Prije nego li je postala lugarnica, u vrijeme Habsburške monarhije, zgrada se do 1871. godine koristila kao manja kasarna jedne krajiške vojne jedinice. Riječ je bilo o 5. Varaždinskoj pukovniji čija se jedna satnija nalazila u Vojakovcu kod Križevaca dok je u Vojakovačkom Osijeku bila njena posada, poznata pod nazivom vojakovačka kompanija. Ta krajiška jedinica u sadašnjoj lugarnici imala je stanove za svoje oficire i njihove porodice, vojnike, doktora te oružarnicu i druge pripadajuće vojne objekte, a cilj joj je bio nadzor granice i održavanje reda u zapadnom dijelu tadašnje Vojne Krajine. O povijesti same lugarnice, govori toponim u njezinoj blizini. Naime, ispod zgrade postoji više poljoprivrednih površina koje se u katastru nazivaju ‘Pod Štacijom’. Štacija je izraz koji je izveden iz njemačke riječi ‘station’, a označava stanicu, odnosno vojnu zgradu.

S obzirom na povijesne činjenice, ona ima važnost ne samo za Hrvatske Šume nego mještane čiji su preci bili vojnici u doba Vojne Krajine. Za očekivati je da će budući kupac lugarnice uzeti u obzir ne samo nekretninsku vrijednost već i bogatu prošlost.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više