Novosti

Politika

Buna protiv Corbyna

Desno krilo laburista ponovno je u ofanzivi protiv predsjednika stranke zbog curenja snimke na kojoj čelnik organizacije za podršku Jeremyju Corbynu iznosi plan pridruživanja najvećeg britanskog ‘super-sindikata’ toj organizaciji

Jkguc1klj1xpym3rixyp4qxtt71

Lider laburista na udaru zbog 'lijevih skretanja' (foto Stefan Rousseau/Press Association)

Čim se 2015. godine pojavio kao potencijalni vođa britanske Laburističke stranke, Jeremy Corbyn se zbog svojih ‘pretjerano’ lijevih uvjerenja suočio sa žestokim otporom stranačkih parlamentaraca, koji ga vide kao strano tijelo i ne prežu ni pred čim kako bi ga iz stranke odstranili. Njegov dosadašnji mandat neprekidan je niz skandala skuhanih u kuloarima same stranke, a onaj posljednji dogodio se prije nekoliko dana, kada je u Observeru, nedjeljnom izdanju liberalnog dnevnika Guardian, objavljen sadržaj tajne snimke sastanka organizacije Momentum, održanog u Richmondu prvog dana ožujka.

Unite Corbynovoj frakciji može priskrbiti utjecaj i značajnu financijsku podršku jer kao najveći britanski sindikat ima 1,3 milijuna članova i godišnje prihode od 150 milijuna funti

Momentum je ljevičarska organizacija osnovana neposredno nakon dolaska Corbyna na čelo Laburističke stranke s ciljem ‘stvaranja masovnog pokreta za istinsku transformacijsku promjenu’ i pružanja podrške Corbynu, kao i programskim ciljevima koji uključuju borbu protiv privatizacije zdravstvenog sustava, nuklearno razoružanje i participativnu demokraciju. Utemeljitelj organizacije je laburistički aktivist Jon Lansman, ujedno i glavni protagonist recentnog skandala koji je Observer opisao kao ‘plan tvrde ljevice’, odnosno Corbynovih pristaša, da preuzmu kontrolu nad strankom i konsolidiraju moć formalnim pridruživanjem najvećeg britanskog sindikata Unite.

Na snimci sastanka Lansman se obraća članovima i simpatizerima organizacije, izlažući plan prema kojemu, nakon što Jeremy Corbyn jednom ode sa čela stranke, Momentum treba stvoriti uvjete da lijevi kandidati budu zastupljeni na svim razinama stranke u trenutku kada se bude birao njegov nasljednik. Budući da je prema internim pravilima za tu funkciju potrebna podrška od 15 posto laburističkih parlamentaraca, među kojima su ‘krajnje lijevi’ kandidati nepopularni, Lansman kaže da je ‘apsolutno krucijalno’ da se taj prag smanji, te da lijevi delegati u što većem broju uđu u Nacionalni izvršni odbor stranke.

Iako se na dostupnom ulomku snimke to ne čuje, Observer piše da se Lansman na sastanku referirao i na nagovaranje Corbyna i njegovog kancelara u sjeni Johna McDonnella da se iz Momentuma isključe članovi Socijalističke partije, no da organizacija unatoč tome nema namjeru provoditi čistke. Skandal s ‘trockističkim krticama’ u Momentumu započeo je prošlog ljeta predsjednik laburističkog parlamentarnog kluba Tom Watson, vodeći Corbynov protivnik i kritičar. U to vrijeme, kada se laburistima priključilo 130.000 novih članova koji su podržali Corbyna, Watson je inzistirao da Momentum zabrani pristupanje članovima Socijalističke partije i Alijanse za radničku slobodu zbog ‘prikrivenog pokušaja lijeve frakcije da preuzme stranku’. Corbyn i Lansman bili su, čini se, prijemčivi na ove optužbe Watsona jer je Momentum na inzistiranje Lansmana u siječnju promijenio statut organizacije pa sada svi novi članovi moraju ujedno biti i članovi Laburističke stranke, a stari članovi koji to još nisu imaju rok do početka srpnja da se učlane.

Ipak, ‘najkontroverzniji’ dio Lansmanovog obraćanja onaj je u kojemu on najavljuje formalno priključenje ‘super-sindikata’ Unite Momentumu, ukoliko na izborima za glavnog tajnika toga sindikata, koji će se održati u travnju, ponovno bude izabran njegov sadašnji predsjednik Len McCluskey. Ta Lansmanova najava, koja zvuči kao gotov dogovor, naročito je uznemirila desno krilo Laburističke stranke budući da se radi o sindikatu koji Corbynovoj frakciji može priskrbiti značajnu financijsku podršku i utjecaj jer kao najveći britanski sindikat ima 1,3 milijuna članova i godišnje prihode od 150 milijuna funti.

Upravo zbog toga inače prilično neatraktivni izbori za sindikalna vodstva postali su jedna od vodećih tema u britanskim medijima, a naročito su učestali napadi na samog McCluskeyja, kojemu se najviše zamjera činjenica da mu je Unite dao pozajmicu od 400.000 funti za kupnju stana u elitnom dijelu Londona, pri čemu čelništvo Unitea tvrdi da je u pitanju uobičajena praksa, naročito kada sindikalni dužnosnici zbog životne dobi ne mogu dobiti klasičan stambeni kredit (McCluskey ima 66 godina). Prema pisanju britanskih medija Unite je Corbynu dosad pomagao financiranjem, volonterima i ustupanjem uredskih prostora, a ukupno mu je tijekom 14 mjeseci dao 225.000 funti.

Corbynov protivnik Tom Watson snimku je iskoristio kao povod za napad na lijevu frakciju stranke, optuživši McCluskeyja da je s Momentumom sklopio dogovor prije nego što je odluka o pridruživanju toj organizaciji - koje je statutom dozvoljeno – prošla demokratsku proceduru unutar samog sindikata. Uprava sindikata od Lansmanove se najave ogradila, a Watsona optužila da blaćenjem McCluskeyja pokušava utjecati na sindikalne izbore, dok ga je cijeli Corbynov kabinet u sjeni kritizirao zbog namjernog slabljenja stranke uoči lokalnih izbora.

Iako se predviđa da će McCluskey ponovno biti izabran za glavnog tajnika Unitea, čime će se podrška tog sindikata Corbynu nastaviti, on je preko medija vođi laburista dao svojevrsni ultimatum od 15 mjeseci da ojača stranku i oporavi se od pada rejtinga, naročito nakon debakla na izvanrednim izborima u Copelandu koji su se dogodili krajem veljače. Tamo su laburiste teško porazili konzervativci, što samo po sebi ne bilo toliko poražavajuće da ta parlamentarna fotelja nije bila u rukama laburista od 1924. godine. Laburiste su zbog toga javno kritizirala još dvojica vodećih sindikalista, McCluskeyjev protukandidat koji je javno zatražio prekid direktne podrške Unitea Corbynu te vođa drugog najvećeg britanskog sindikata Unison, koji je u New Statesmanu napisao da su izbori u Copelandu pokazatelj ‘klizanja stranke u irelevantnost’. Prema posljednjim anketama torijevci uživaju podršku 41 posto ispitanih, dok su laburisti u silaznoj putanji s 28 posto. Neki bliski suradnici samog Corbyna također smatraju da bi vođu laburista trebalo pritisnuti rokovima, a prvi test bit će lokalni izbori koji će se početkom svibnja održati u atmosferi toksičnog unutarpartijskog rata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više