Novosti

Politika

Suspenzija za Corbyna

Bivši predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn suspendiran je iz članstva nakon što je objavljen izvještaj Komisije za jednakost i ljudska prava u kojemu ga se optužuje da se nije adekvatno obračunao sa "sistemskim antisemitizmom" u stranci

Large internacionala  tena

Jeremy Corbyn (foto Stefan Rousseau/PA Images/PIXSELL )

Bivši predsjednik Laburističke stranke, socijalist Jeremy Corbyn, suspendiran je prošlog tjedna iz članstva te britanske stranke nakon što je objavljen izvještaj Komisije za jednakost i ljudska prava (EHRC) u kojemu ga se optužuje da se nije adekvatno obračunao sa "sistemskim antisemitizmom" u stranci dok joj je bio predsjednik. U dijelu javnosti, međutim, suspenzija Corbyna doživljava se kao pokušaj novog predsjednika stranke Keira Starmera da do kraja marginalizira lijevo krilo stranke i u potpunosti iz nje iskorijeni Corbynovo političko naslijeđe.

Istraga EHRC-a započela je u ljeto 2019., nakon što je to vladino tijelo zaprimilo žalbe dviju organizacija, Kampanje protiv antisemitizma i Židovskog laburističkog pokreta, o antisemitizmu i njegovom nesankcioniranju u stranci. Organizacije su komisiji uputile stotine pritužbi židovskih članova koje su se odnosile na ponašanje članstva na društvenim mrežama, sastancima i događajima te njihove komentare u medijima. U izvještaju EHRC-a zaključuje se da je vodstvo stranke prekršilo odredbe Zakona o jednakosti, a kršenja se odnose na "uznemiravanje, političko uplitanje u interne istrage i neadekvatnu obuku dužnosnika zaduženih za njihovo provođenje".

Kao neke od najeklatantnijih izboja antisemitizma Komisija je izdvojila javne komentare bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstonea i vijećnice u Lancashireu Pam Bromley, no protivno optužbama o neadekvatnom procesuiranju antisemitizma, Livingstone je 2018. izašao iz stranke nakon što je suspendiran, a Bromley je izbačena početkom ove godine. Među pritužbama protiv Corbyna našli su se i falsifikati poput onog da je 2014. u Tunisu položio vijenac na grobove članova palestinske terorističke organizacije Crni septembar, koji se inače nalaze u Libiji.

Corbyn je nakon objave rezultata istrage napisao izjavu u kojoj je osudio antisemitizam i ustvrdio da je "u krivu svatko tko tvrdi da ga u Laburističkoj stranci nema". "Židovski članovi naše stranke i šira javnost imali su pravo očekivati od nas da se s njim obračunamo i žalim što nam je trebalo duže nego što je ispravno da to i učinimo", napisao je u svom priopćenju te konstatirao da je "i jedan antisemit jedan previše", ali i da su "razmjeri problema dramatično preuveličani zbog političkih razloga naših protivnika unutar i izvan stranke, jednako kao i medija". Pozvao se i na zaključak EHRC-a da se nakon dolaska Jennie Formby na mjesto glavne tajnice stranke interno procesuiranje optužbi za antisemitizam značajno poboljšalo, što je zaključak koji osporava interpretaciju da je u stranci bilo "institucionalnog antisemitizma". No predsjednik stranke Keir Starmer ovu izjavu Corbyna nazvao je skandaloznom i iskoristio je kao temelj za njegovu suspenziju.

Komisija za jednakost i ljudska prava osnovana je 2007. godine, a osim Laburističke, jedina politička stranka koju je dosad istraživala je neonacistička Britanska nacionalna stranka. Prošle godine organizacija Muslimansko vijeće Britanije u nekoliko je navrata od EHRC-a tražilo da istraži pritužbe o islamofobiji u vladajućoj Konzervativnoj stranci, no u svibnju ove godine zahtjev je formalno odbijen uz obrazloženje da će te navode stranka sama istražiti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više