>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Čudo na ekranu

Boga i grešaka u Katedrali duha sve je više i ta nezgodna koincidencija nekako budi sumnju: u vrijeme dok je program još bio koliko-toliko normalan, tehničkih smetnji nije bilo, one su se pojavile paralelno s invazijom klerikalnih programa i klerikalnih kadrova

Dnevnik, HRT, 29. rujna 22:30

Fato, što ovaj čovjek izvodi u mom krevetu? pita zapanjeni Mujo suprugu. ‘Čuda, Mujo, čuda’, uzvraća ushićena Fata. Čuda u našim domovima izvodi i Kazimir Bačić, čovjek za kojega niste nikad čuli, a trenutno je ravnatelj HRT-a. Biti šef Hrvatske televizije a ostati anoniman samo je po sebi čudo, no Bačiću to nije dovoljno…

Hrvatska televizija ove je godine, prvi put u svojoj povijesti, počela naprasno prekidati dnevničke emisije. To se nije dogodilo niti jednom u vrijeme mraka, niti za vrijeme rata. Nije se dogodilo ni pod Galićem, čak ni pod Sutlićem, ni pod Radmanom, pa ni pod Kovačićem. Nakon nedavne havarije kad je centralni Dnevnik kasnio 12-ak minuta, sad je i onaj treći prekinut prije kraja. Voditeljica je pred kraj emisije najavila prilog o Ivici Todoriću, Martini Dalić i Agrokoru, no slika se zamrznula pa smo dulje vrijeme uživali u fotografiji Martine Dalić i Radimira Čačića prigodom posjeta nekom Agrokorovom pogonu. Nakon desetak sekundi, u kojima smo gledali samo krolove (tekst u dnu ekrana), voditeljica se ispričala žalosnim riječima: ‘Pokušat ćemo nastaviti s Dnevnikom’, a nakon što pokušaj nije uspio, išla je podjednako tužna odjava: ‘Na ovom ćemo se mjestu, poštovani gledatelji, zahvaliti na pozornosti i poželjeti vam laku noć.’

Epilog? Dan kasnije HRT je, umjesto nuđenja ostavki, udario brigu na veselje. ‘Obavješćujemo Vas da je sinoćnje izdanje trećega Dnevnika Hrvatske radiotelevizije završilo u desetoj minuti emitiranja, dvije minute prije predviđena završetka.’ Vrlo važno, sa svim prilozima ili bez, dvije minute prije, dvije kasnije, đava odnija prišu!

Dnevnik, HRT, 30. rujna, 19:00

Dan kasnije Kazimir Bačić opet izvodi čuda! U tijeku intervjua sa Zlatkom Komadinom televizijski Dnevnik postaje radijski – ima zvuka, nema slike?! Nesretni voditelj se ispričao, mudrujući opet kako su u pitanju manje tehničke poteškoće. Kad je dnevnik HRT-a nedavno prvi put kasnio 12 minuta, uredništvo je spojilo frazu o ‘manjim poteškoćama’ s riječju ‘havarija’. Žongleri, velemajstori!

Poteškoća doista jest manja jer HRT gleda sve manje ljudi – uskoro će doći vremena kad nitko neće primijetiti da na ekranima nema ni slike ni zvuka – no već sad neki programi imaju nultu gledanost. Tako je to kad je politika jedini kriterij.

RTL Danas, 30. rujna, 18:30

Damira Gregoret učinila je sjajnu stvar: analizom govora tijela, rasporeda sjedenja i drugih elemenata koji se u političkoj teoriji nazivaju ‘kremljologijom’ (za vrijeme komunizma zapadni su analitičari odnose snaga u partijskom vrhu Moskve procjenjivali prema tome tko sjedi bliže a tko dalje Staljinu, Hruščovu i nasljednicima…), dešifrirala je odgonetku SDP-ove zagonetke: Davor Bernardić je prilično osamljen i nepopularan. Nekoliko dana kasnije, na Glavnom odboru, on će dobiti brojčano uvjerljivu podršku većine (dokaz da je SDP izgubio smisao za realnost i političku orijentaciju), no ta je podrška, čini se, samo odraz nepostojanja kadrovske protuteže i institucionalne smjene neperspektivnog lidera. Andrej Plenković je u zadnji čas za HDZ izrekao famoznu rečenicu: ‘Ne smije stranka biti talac jednoga čovjeka’, a ovdje je cijeli Glavni odbor izglasao to da jedan čovjek odvede stranku u propast. Blago Plenkiju, jača mu je oporba u vlastitoj stranci nego na Ibleru!

Dnevnik, HRT, 1. listopada, 19:00

Krizu u SDP-u analiziraju i na Prisavlju, pa se za potrebe priloga odlučuju konzultirati Jasmina Klarića, izvrsnog poznavatelja prilika na ljevici. Na upit kako komentira jedinstvo stranke, koje je narušio tek Obersnelov zakašnjeli tvit (koji glasi otprilike ovako: Bero, pročitaj carevo novo ruho – lažu te, a tebi se to sviđa pa se praviš lud), Klarić poseže za efektnom metaforom: to je nalik situaciji u kojoj imate bujicu koja dolazi kroz korito, njezina se tutnjava čuje sve jasnije, a vi ste sagradili relativno kompaktnu dabrovu branu od grančica, lišća i čega sve ne; kad naleti velika voda, sve će se to raspasti u sekundi. Klarić je to tako lijepo rekao da nema potrebe išta dodavati: odlična procjena statike ove brane.

Priča o Bogu s Morganom Freemanom, HRT, 1. listopada, 21:00

Ako jutro krene s tri-četiri vjerske emisije, katoličke pa i pravoslavne, što onda ima logičnije nego večer provesti uz traženje Boga, u aranžmanu glasovitoga američanskoga glumca Morgana Freemana? Ljude, jednostavno, treba overdozirati religijom u svim žanrovima: prijenosima misa, hirotonijama, liturgijama, dramama, epovima, treba im ulijevati pravu vjeru u talk showu, u debatnoj emisiji, na Prvom, na Drugom, na Četvrtom i, što je stvarno svetogrđe, na Trećem, koji su naši TV križari osvojili u zadnjem pohodu na Prisavlje. Boga i grešaka u Katedrali duha sve je više i ta nezgodna koincidencija nekako budi sumnju: u vrijeme dok je program još bio koliko-toliko normalan, tehničkih smetnji nije bilo, one su se pojavile paralelno s invazijom klerikalnih programa i klerikalnih kadrova. Bog, kaže se, i po krivim crtama piše pravo, pa mu onda nije problem ni slati razumljive poruke preko TV signala punog smetnji. A Freemanova je serija kudikamo dosadnija od njegovih filmova: on po svijetu traga za uzrocima i verzijama vizija apokalipse, od kršćanskog Rima preko ISIL-a do egzotičnih civilizacija. Loše!

Dnevnik, HRT, 2. listopada, 19:00

Dnevnik donosi izvještaj o boravku Martine Dalić u Rusiji, navodno pokušava riješiti probleme Petrokemije. U Rusiji je način na koji je u Hrvatskoj riješen problem s investicijama Sberbanka zacijelo dobra preporuka za nove poslove, vlada povoljna investicijska klima, kapital je zaštićen, ulaganja sigurna.

Bloger – koji nije Bloger Krule – žestoko je granatirao Martinu Dalić, a u ponedjeljak je uzeo mali predah. Najteža optužba je da mu je potpredsjednica Vlade prijetila hapšenjem. Mail nije pokazao. Pokaže li ga, potpredsjednica će morati odstupiti – ako već ne padne cijela Vlada – jer privođenja još uvijek ne spadaju u njezine ingerencije. Ključna Todorićeva optužba jest da je Agrokor predao državi pod pritiskom, stiješnjen prijetnjama i ucjenama. Prema njemu, Agrokorom danas vlada štetočinski, kriminalni kartel, što je od početka bio plan tajanstvene skupine u kojoj je velika geopolitika povezana s malim privatnim interesima. Gazda zaziva istražno povjerenstvo. Odlična ideja!

1/2