Novosti

Stogodnjak

Čudovište državne administracije

24. 9. – 1. 10. 1921: Beogradska Politika donosi da je "na kupoprodajni ugovor hotela 'Moskva' u ime takse plaćeno četiri puta po 650.000 dinara i da je za to upotrebljeno 6500 taksenih maraka po 100 dinara

Large stogdnjak

(foto Wikipedija)

Albanska vojska upala je na teritorij kraljevine SHS na Crnom Drimu, povrijedivši demarkacionu liniju kod Klenja, koju srpska vojska drži još od 1918.. Na tom je području koncentrirano oko 3000 albanskih vojnika. "S naše strane preduzete su sve mere da se napadaji odbiju i ponovo uspostavi demarkaciona linija, a kraljevska vlada je preko svojih predstavnika skrenula pažnju velikim silama i Društvu naroda u Ženevi na opasnost koja usled toga može nastati…" stoji u saopćenju iz Beograda.

 

U svim srpsko-pravoslavnim crkvama u zemlji u 10 sati ujutro održan je 40-dnevni parastos u spomen na smrt kralja Petra I. Karađorđevića. Parastosu su prisustvovali predstavnici državne i lokalne vlasti. Isto tako pravoslavni đaci svih srednjih, stručnih i pučkih škola u zemlji u crkvama su prisustvovali ovoj svečanosti, dok su ostalim đacima nastavnici održali predavanje o pokojnom kralju. Nastave u školama nije bilo.

 

Prema posljednjem popisu stanovništva na području Slovenije žive 1.056.464 osobe. Slovenaca je 985.155, Srba i Hrvata 10.721, a 4169 drugih Slavena, najviše Rusa i Čeha. Nijemaca ima 39.631, Mađara 14.897, Talijana 680 i 14.063 "neutvrđenih". Po vjeri ima 6627 pravoslavaca, 501 grko-katolik, 27.523 evangelika, 650 muslimana, 946 izrealićana, dok su svi ostali rimokatolici.

 

Beogradska Politika donosi da je "na kupoprodajni ugovor hotela 'Moskva' u ime takse plaćeno četiri puta po 650.000 dinara i da je za to upotrebljeno 6500 taksenih maraka po 100 dinara, a da se sve te marke zalepe moralo se ugovoru dodati 65 tabaka hartije, koje su sa obe strane zalepljene taksenim markama. Da se taj posao obavi morali su protokolista i tri praktikanta raditi puna tri sata. Pa zar to nije jedno čudovište naše državne administracije?" pita se još Politika i nastavlja: "Treba samo izračunati šta državu stoji rad tih činovnika! Zar nije bolje i praktičnije da se tako velike takse uplate državnoj blagajni u gotovu? Na taj način bi se silno smanjio trošak oko štampanja taksenih maraka, koji baš i nije mali, pa bi država i na taj način priličnu sumu uštedela."

 

Savez ruskih izbjeglica u Hrvatskoj objavio je u novinama ovaj oglas: "Upućujemo apel svima onima koji imaju školske knjige i skripte za visoke škole, a koje oni više ne trebaju, da ih ustupe ruskim izbjeglicama-studentima, pošto se isti nalaze u najgorim, bijednim materijalnim prilikama, zamalo na rubu gladi. Knjige valja slati na adresu: Savez ruskih studenata, Zagreb, Ilica 83…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više