Novosti

Kultura

Damir Steinfl: Mladi autori stripa odskaču od konfekcijske linije

Svaka generacija je drugačija. Današnji mladi autori više tradicionalno crtački usmjereni, a opet su dovoljno inovativni da bi bili zanimljivi, kaže umjetnički voditelj Prve kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije

Large mini kultura

(foto EPK Rijeka 2020.)

Na Prvoj kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije predstavili ste posljednjih deset godina stripa u Hrvatskoj. Kako ste objedinili sve autore i autorice koji su generacijski, a samim tim i stilski različiti u tako velikom vremenskom rasponu?

Zapravo je bilo jednostavno. Postoje određena imena koja su prisutna na sceni, iako u Hrvatskoj nema niti jednog strip časopisa koji objavljuje autorske stripove, osim Komikaza i OHOHO fanzina koji se ne prodaju na kioscima. Međutim, većina autora i autorica su prisutni na internetu. Krenuo sam od svojih subjektivnih osjećaja po metodi što se meni sviđa, jer je ovo prva takva izložba. Izloženo je preko 300 radova različitih crtačkih rukopisa, pristupa i poetika. Predstavili smo radove Ivane Armanini, Simona Bogojevića Naratha, Sare Divjak, Marka Dješke, Mihaele Erceg, Dušana Gačića, Sonje Gašperov, Ane Gezi, Korine Hunjak, Irene Jukić Pranjić, Dragana Kordića, Darka Kreča, Darka Macana, Ivana Marušića, Dubravka Matakovića, Ivana Miškovića, Miroslava Nemetha, Branke Hollingsworth, Matije Pisačića, Miroslava Sekulića Struje, Damira Stojnića, Danijela Žeželja i ostalih autora okupljenih oko projekata Komikaze, Lavanderman i OHOHO fanzin.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina?

Izložba je dvostruko četverostruka zato što se izlažu i stripovi i ilustracije, riječ "crtež" sam izbjegao jer nisu svi radovi rađeni u toj tehnici. Strip i ilustracija su srodne umjetničke discipline pa ih je sasvim prirodno povezati unutar istog projekta. Mnogi autori djeluju na oba područja umjetničkog djelovanja. U prvom dijelu izložbe izloženi su radovi autora koji su sami izabrali ono što će predstavljati. Bilo je zanimljivo vidjeti što su autori odabrali iz desetogodišnjeg opusa, a pošto su sami birali radove, oni su svaki za sebe umjetnički direktori. Drugi dio izložbe odnosi se na strip projekt Komikaze koji je najdugovječniji na području Hrvatske. Početkom ove godine, na strip festivalu u Angoulemeu u Francuskoj dobili su nagradu za najbolje izdanje alternativnog stripa. Pored toga, predstavljen je projekt Lavanderman Tončija Favera iz Jelse na Hvaru, što je neka vrsta zezancije na američke stripove o superheroju. Četvrti dio izložbe se odnosi na OHOHO fanzin koji je zanimljiv jer okuplja brojne mlade strip crtače i crtačice, uz neka poznata imena.

Što možete reći o mladim autorima s naše strip scene?

Svaka generacija je drugačija, uvijek je zanimljivo kada se pojave novi autori. Početkom 2000-ih sve je bilo dosta prljavo, isprobavale su se granice što se smije reći, a što ne, dok su današnji mladi autori više tradicionalno crtački usmjereni, a opet su dovoljno inovativni da bi bili zanimljivi. Ne uklapaju se u neku predvidljivu konfekcijsku liniju.

Da li ova izložba može pridonijeti popularizaciji stripa?

Bilo je dosta ljudi na otvorenju izložbe i cijela priča je prilično dobro popraćena u medijima. Naš cilj je što više promovirati autore i projekte. Izložba se svidjela gradonačelniku Vojku Obersnelu koji je rekao da vjeruje da će uslijediti i druga i treća kolonija autorskog stripa i ilustracije. Što će na kraju biti, pokazat će vrijeme, ali vjerujem da je sama izložba dala svoj mali doprinos popularizaciji autorskog stripa i ilustracije.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više