Novosti

Politika

Danas u Saboru: HDZ i manjinci dogovorili se oko popisa stanovništva

Vladajuća većina u Saboru dogovorila da se zahtjev zastupnika nacionalnih manjina da među popisivačima na područjima gdje žive manjinci budu i pripadnici iz njihovih redova riješi podzakonskim aktom nakon čega je izglasan novi zakon

Brzrg3dlxa9t1qnxmvzla1mf87v

Arsen Bauk i Branko Bačić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon što je izglasano nekoliko točaka dnevnog reda poput one da se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta i da brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, glasanje u Hrvatskom saboru zapelo je na Zakonu o popisu stanovništva. U naelektriziranoj atmosferi u kojoj je opet bilo vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je cijeli niz opomena zastupnicima koji su jedan drugome upadali u riječ nakon čega je određena stanka nakon koje je većinom glasova izglasan Zakon o popisu stanovništva. Za glasačku većinu je bio nužan dogovor Kluba zastupnika HDZ-a s manjinskim predstavnicima koji su prošli tjedan uputili dva amandmana u kojima se tražilo uvođenje nacionalnih kvota za popisivače na područjima gdje žive pripadnici manjina kao i da se termin ‘materinski jezik‘ zamijeni množinom ‘materinski jezici‘. Kako HDZ nije pristao na tu izmjenu, manjinci su prošli petak izišli iz sabornice i srušili kvorum.

Prema riječima predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića prilikom odlučivanja o izboru popisivača vodit će se računa da popis na područjima gdje su koncentrirane nacionalne manjine rade popisivači koji dolaze iz njihovih redova. To će se pitanje riješiti uputstvima koja će sastaviti Državni zavod za statistiku idući mjesec. ‘Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina’, rekao je Bačić i dodao da je za provedbu zadužena ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Objašnjeno je da će popisivači i na područjima gdje su nacionalne manjine trebati zadovoljiti uvjete poput srednje stručne spreme, informatičke obučenosti i završenog tečaja za popisivače. Brigu o tome da pripadnike nacionalnih manjina popisuju popisivači koji dolaze iz njihovih redova vodit će predsjednici županijskih povjerenstava.

Istaknuo je da potpora manjinaca vladajućoj većini nikada nije bila upitna, ali su bili nezadovoljni ‘oko izražaja samog zakona oko garantiranja kvalitetne provedbe popisa stanovništva’.

‘Budući da su upute kao podzakonski akt moguća garancija da će se popis stanovništva provesti kvalitetno na svim područjima RH, izrazili smo spremnost nakon današnjeg razgovora i s premijerom i s kompletnom vladajućom koalicijom, da će se kroz taj podzakonski akt točno utvrditi načini popisivanja’, naglasio je.

Prije stanke Božo Petrov (Most) prozvao je manjine, prije svega srpsku, za farizejstvo i licemjerje jer traže prava koje manjine nemaju u svojim matičnim državama, Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) opet je većinu nazvao ‘hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom‘ i kazao da mu je kuća u Šibeniku išarana ustaškim i nacističkim grafitima upravo zbog njegovog stava o ovom zakonu, a Željko Glasnović (Hrvatski suverenisti) pokušao je biti sarkastičan i rekao da su manjine diskriminirane jer im nije omogućeno da se izjasne kao Jugoslaveni. Bačić (HDZ) je zatražio stanku i nazvao zakon ‘sjajnim‘. Kazao je da je napisan u skladu s ranijim popisima stanovništva provedenim u Hrvatskoj i da se mijenja kako bi se onima koji su u sustavu e-građanin omogućilo da se sami upišu putem interneta, bez fizičke prisutnosti popisivača. ‘Nikome se ovim zakonom prava niti povećavaju niti smanjuju. Svaka objeda oporbe je neutemeljena i jedina namjera je da se pokuša posvađati vladajuća većina, ali u tome neće uspjeti‘, kazao je Bačič prozvavši Zekanovića za licemjerje s obzirom da nikad ne bi ušao u Sabor da nije bio na listi HDZ-a. Vrijeđanje i omalovažavanje na nacionalnoj osnovi osudio je Arsen Bauk (SDP).

Prije sastanka s HDZ-om u petak predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva, zbog čega inzistiraju na amandmanima za razliku od 2011. jer tada, istaknuo je, u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina. Kazao je kako je za popis stanovništva relevantno da se odvija u tolerantnoj atmosferi društva. ‘U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerancija, a niti u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima’, poručio je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više