>

novosti logo

Kolumne Kolumne

David Bowie: 1947. – 2016.

Od konca šezdesetih do dana smrti Bowieja gotovo uopće nije napuštala nevjerojatna kreativnost i hrabrost u poigravanju s granicama, u pomicanju svijeta putem umjetnosti

Bowie

Umro je jedan od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća – David Bowie, pravim prezimenom Jones. Umro je u 69. godini, nakon jednoipolgodišnje borbe s karcinomom. Od konca šezdesetih do dana smrti Bowieja gotovo uopće nije napuštala nevjerojatna kreativnost i hrabrost u poigravanju s granicama, u pomicanju svijeta putem umjetnosti. I nije ga, kako piše Tomislav Brlek u ‘Jutarnjem listu’, napuštala misao o smrtnosti. ‘Opće je mjesto popularne predodžbe o Davidu Bowieju kako se s njime nikad nije znalo na čemu smo. Taj je uvid, međutim, mnogo složeniji no što se na prvi pogled čini. Upravo stoga što je od samog početka bio usmjeren na spoznaju da će jednom neminovno biti okončan i kako je samo zahvaljujući toj okolnosti uopće i moguć, značenje njegova rada nikada ne može biti dovedeno do kraja. Pa ni smrću svog autora’, piše Brlek.

Istanbul

Na istanbulskom Trgu Sultanahmet, blizu glavnih turističkih magneta tog grada – Plave džamije i Aje Sofije, u utorak se raznio bombaš-samoubojica: poginulo je najmanje desetero ljudi, uglavnom njemačkih turista, dok je dvadesetak ljudi ranjeno. Turske vlasti saopćile su da je počinitelj samoubilačkog napada dvadesetsedmogodišnji Sirijac, za kojeg se tvrdi da je bio povezan s tzv. Islamskom državom i da je u Tursku ušao iz Sirije. Turski predsjednik Erdogan i premijer Davutoglu najavili su nastavak žestoke borbe protiv ISIL-a, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da su ‘teroristi neprijatelji čitavog čovječanstva’.

Njemačka

Kancelarka Merkel, inače, sve je tiša i zdvojnija kad je riječ o ulasku muslimanskih izbjeglica u Njemačku: nestalo je izjava humanosti i širokogrudnosti, a njihovo mjesto zauzeli su termini iz policijskog vokabulara – provjeravanje, odvajanje, deportiranje… Razlog tome je više stotina nasilnih napada na žene na Silvestrovo u Kölnu i još nekoliko njemačkih gradova: tražitelji azila i imigranti označeni su počiniteljima tih nasrtaja, premda njemačka policija do danas nije objavila ni približno egzaktne podatke o napadačima. Smrt njemačkih turista u Istanbulu, sva je prilika, dodatno će utišati Angelu Merkel i učiniti glasnijima njemačke desničare i konzervativce koji zahtijevaju čišćenje Njemačke od nepoželjnih muslimanskih pridošlica.

Petrov

Nakon što su Božo Petrov, predsjednik Mosta, i Nikola Grmoja, glasnogovornik te organizacije, prije nekoliko dana izišli u javnost s glasinama da je policija, ili Sigurnosno-obavještajna agencija, pratila i obrađivala rečenog Petrova, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala proveo je izvide i u srijedu objavio ovo saopćenje: ‘Tijekom izvida pribavljeni su podaci od nadležnih državnih tijela, između ostalih i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Na temelju rezultata izvida utvrđeno je da prema Boži Petrovu nisu poduzimane radnje praćenja, nisu traženi izlisti i podaci o ostvarenom telekomunikacijskom prometu za njegov mobilni uređaj po bilo kojem osnovu, da prema istom nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora telekomunikacijskih usluga i sadržaja komunikacija, te da nisu vršene analitičke obrade ostvarenog telekomunikacijskog prometa.’ Umjesto skrušene isprike javnosti, Most je na Facebooku reagirao ovako: ‘Pričekajmo dokumentaciju pristiglu na saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i njegovo izvješće.’ To što taj odbor još uvijek nije konstituiran i što će, i kad bude konstituiran, moći poduzeti samo isto ono što je poduzeo USKOK, to je Petrovu i Grmoji nevažno: oni ionako ne računaju da će im vjerovati itko s imalo zdravog razuma, oni se obraćaju onima kojima je paranoja ozbiljno dohvatila psihu, a takvih nije malo.

1/1